Ciasto sojowe z czekoladą.
14 sierpnia
PRZEPIS=>
***
BANANOWE CIASTO SOJOWE
[przepis autorski]
/1 porcja/
100 g ugotowanej soi
1 banan (ok. 100 g)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
łyżka mąki bananowej
pasek czekolady
kilka wiśni
namoczone w wodzie różanej ziarna kakao
1. Soję zmiksować na gładką masę z bananem i jajkiem.
2. Dodać proszek do pieczenia, sól i obie mąki, ponownie zmiksować.
3. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
4. Do masy pokrojoną czekoladę.
5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao.
7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto").
8. Lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
***
BANANA SOY CAKE
[Recipe author]
/ 1 serving /
100 g of cooked soybeans
1 banana (approx. 100 g)
1/3 teaspoon baking powder
pinch of salt
1 egg
2 tablespoons whole-wheat flour
t1 tablespoon banana flour (or cassava, coconut)
some chocolate
some cherries
cocoa beans soaked in rose water
1. Blend the soybeans into a smooth paste with banana and egg.
2. Add the baking powder, salt and both flours, mix again.
3. Set the oven on 180 degrees.
4. Add to batter chopped chocolate.
5. Pour the batter into greased ovenproof dish.
6. Decorate with cherries and cocoa beans.
7. Bake for about 25 minutes.
8. Lightly cool and serve.
Enjoy!
***
Do przygotowania przepisu użyłam czekolady mlecznej
Trapa z orzechami laskowymi i stewią (bez dodatku cukru).
Od niedawna jest ona dostępna w Polsce, a jej wyłącznym dystrybutorem jest firma Mercatare,
w której ofercie pojawiły się również inne nowości: ciastka bez dodatku cukru marki Florbu
oraz organiczne herbaty Heath&Heather.
Całą ofertę znajdziecie na stronie oficjalnej dystrybutora:
Herbaty pachną i smakują po prostu nieziemsko, szczególnie ta z dodatkiem kokosa!
Jeśli chodzi o czekolady i ciastka, to brak cukru jest kompletni niewyczuwalny,
a one same znacznie zdrowsze. Ze swojej strony - jak najbardziej polecam.
5 komentarze
ta herbatka kokosowa jest nieziemska!
OdpowiedzUsuńTak i po prostu obłędnie pyszna <3
Usuńale bym sobie teraz takie zjadla *.*
OdpowiedzUsuńmam identyczne kokilki :)! świetny przepis i super blog! zapraszam również do mnie http://kucharzowanienamaxa.pl/
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo intrygujący :) To ciasto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń