Bezglutenowy omlet z ciecierzycy. Hello October!
01 października
GLUTEN-FREE BANANA CHICKPEA OMELETTE
/ 1 serving /
100 g cooked chickpea
pinch of salt
1 teaspoon vanilla paste
half of large banana
1 teaspoon coconut blossom sugar
2 eggs
1/2 teaspoon cream of tartar
or baking powder
All the ingredients mix in a blender until smooth.
Batter should be fluffy and thick.
Fry in hot and greased pan for about 6 minutes.
Flipping should be especially careful,
because the omelette is very soft.
Serve immediately after removing from the pan with your favorite toppings.
Enjoy!
***
BANANOWY OMLET Z CIECIERZYCY BEZ GLUTENU
/przepis autorski/
/1 porcja/
100 g ugotowanej ciecierzycy
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
pół dużego banana
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego
lub bezglutenowego proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę,
która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni
na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
Przy przewracaniu należy szczególnie uważać,
gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką.
Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił.
Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
2 komentarze
Ale biszkoptowy, super :)
OdpowiedzUsuńMistrz omletów!
OdpowiedzUsuń