Wegański cynamonowo - czekoladowy krem gryczany.
28 października
KORZENNY KREM GRYCZANY
/przepis własny/
70 g płatków gryczanych
150 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Winter wonne Tee)
250 ml mleka kokosowo - czekoladowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego bio
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
3 łyżki puree z dyni
+
chipsy jabłkowe bio
śliwka
figa
sos waniliowy
przyprawa bio Alles Liebe
z płatkami róży, różowym pieprzem, malinami i wanilią
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, cynamon i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Dodać napar z herbaty.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie
dodać puree z dyni i przelać do miseczki.
Smacznego!
Z takimi herbatami bez problemu przetrwam jesień :)
Wszystkie oczywiście z moim ukochanym cynamonem!
3 komentarze
Ooo, super! Ciekawa jestem, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWszystko co gryczane a do tego korzenne jest jak najbardziej w naszym guście :)
OdpowiedzUsuńapetycznie!
OdpowiedzUsuń