Herbaciany omlet z ricottą.
31 październikaHERBACIANY OMLET Z RICOTTY
/przepis własny/
90 g ricotty
40 g mąki graham
15 g mąki kokosowej
50 ml mocnego naparu z ulubionej herbaty*
15 g mąki kokosowej
50 ml mocnego naparu z ulubionej herbaty*
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżka syropu daktylowego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego
zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, przełożyć ciasto i smażyć
na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
* do parzenia herbaty używam czajnika elektrycznego Clarity marki Russell Hobbs,
którego recenzja już niebawem na blogu :)
którego recenzja już niebawem na blogu :)
Więcej ciekawych pomysłów na pierwsze jak i drugie śniadanie znajdziecie na portalu
Follow my blog with Bloglovin
4 komentarze
Z takim ogromem owoców zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mąki pełnoziarnistej typ 2000 tysiace i nie uzyć mąki koko? (akuratnie nie mam tych 2 mak)
Takie śniadanko to poezja. Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie u mnie jutro na śniadanie! Super pomysł.
OdpowiedzUsuń