Wegańska owsianka z... czarną bażyną!
16 listopada
BAŻYNOWA OWSIANKA WEGAŃSKA
/PRZEPIS WŁASNY/
70 g płatków owsianych
150 ml nektaru z bażyny czarnej
250 ml mleka roślinnego
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
łyżeczka lnu mielonego
Dodatki:
domowy dżem borówkowy
z dodatkiem proszku z bażyny czarnej
marakuja
plastry kokosa
deser kokosowy
domowy kisiel z dodatkiem miksu czerwonych owoców
(borówka brusznica + żurawina + czerwona porzeczka)
woda brzozowa o smaku jagodowym
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki i len mielony.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 5 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać nektar z bażyny czarnej i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie przelać do miseczki.
Smacznego!
***
Wszystkie niespotykane składniki wyróżnione kursywą
kupicie w sklepie internetowym
ENGLISH VERSION:
VEGAN CROWBERRY OATMEAL
70 g oat flakes
150 ml black crowberry nectar
250 ml vegetable drink
pinch of salt
a few drops of vanilla extract
2 tbsp coconut blossom syrup
1 tsp ground flax
Toppings:
homemade blueberry jam
with the addition of powdered black crowberry
passiflora
slices of coconut
coconut dessert
homemade jelly with the addition of red fruit mix
(lingonberry + cranberry + red currant)
birch watter (berry flavour)
A saucepan of boiling milk Put oat flakes and ground flax
into saucepan with boiling vegetable drink.
Add a pinch of salt, extract, and syrup.
Stir from time to time.
Cook for about 5 minutes on low heat.
After this time, add black crowberry nectar and stir.
Cook for minute, then pour into a bowl.
Enjoy!
***
All unusual ingredients (in italics)
you can buy in the online store
0 komentarze