Omlet z ricottą, jabłkiem i korzeniem maca.
11 grudniaOMLETZ RICOTTĄ I JABŁKIEM
120 g ricotty
20 g mąki kokosowej
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
jabłko pokrojone w kostkę
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka masła kokosowego do natłuszczenia patelni
łyżka cukru z kwiatu kokosa
+
plasterki jabłka
twarożek wymieszany z miodem i łyżeczką korzenia maca
Wszystkie składniki oprócz masła kokosowego zmiksować na gładką masę
za pomocą blendera ręcznego Braun MQ9.
Odstawić na 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Rozgrzaną patelnię natłuścić masłem, wylać masę
i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki,
najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
ENGLISH VERSION
COCONUT MACA RICOTTA OMELET
120 g fresh ricotta cheese
20 g coconut flour
2 eggs
a few drops of vanilla extract (or vanilla sugar)
pinch of salt
chopped apple
1/3 teaspoon baking powder
1 tsp coconut butter for greasing the pan
1 tbsp coconut blossom sugar
+
coconut blossom nectar
fruits
cottage cheese
All the ingredients except coconut butter blend into a smooth paste.
Let stand for 15 minutes. Add chopped apple and mix.
Grease the hot pan with coconut butter, pour mass
and cook over low heat for about 5 minutes on each side.
Note: Carefully turn over using a large spatula, preferably silicone one.
Enjoy!
8 komentarze
Wygląda tak pysznie, że mam ochotę zaraz zrobić jakieś placuszki :)
OdpowiedzUsuńA czymże jest korzeń maca? :) Gdzie można kupić?
OdpowiedzUsuńKorzeń maca podlinkowałam: https://www.regenbogenkreis.de/regenwaldkraeuter/dunkles-maca-bio-rohkostqualitaet.html
UsuńTo takie warzywo korzeniowe z Peru, które świetnie wpływa na układ hormonalny i witalność.
Ale puszysty! Cudo :) i ta ricotta.
OdpowiedzUsuńA czy jest dostępny w Polsce?
OdpowiedzUsuńCzym moge zastapic korzen maca,bo do jutra go nie zdobede,a chce zrobic omlet na sniadanie :-)?.
OdpowiedzUsuńOmlety to idealny pomysł na śniadanie. Szczególnie te na słodko. Pożywne, dobre i bardzo energetyczne. A tej energii potrzeba nam rano szczególnie dużo!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, ale w tej chwili jestem bardzo głodny: (Najwyraźniej ten, kto go przygotował, jest po prostu mistrzem kuchni.
OdpowiedzUsuń