Wegański sernik z... jogurtu kokosowego!
14 grudnia
WEGAŃSKI SERNIK BEZ SERA I JAJEK
(BEZGLUTENOWY)
łyżka budyniu waniliowego w proszku (25 g)
zamiennik jajka:
łyżka mielonego siemienia lnianego złocistego + 40 ml gorącego mleka
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
1-2 łyżki dowolnego słodzidła
3 małe śliwki, wypestkowane i przekrojone na pół
Za pomocą ręcznego blendera Braun MQ9
zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem i proszkiem budyniowym.
zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem i proszkiem budyniowym.
Dodać ekstrakt waniliowy i słodzidło. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem kokosowym.
Do masy wmieszać 3 połówki śliwek.
Całość przelać do naczynia, a wierzch udekorować pozostałą częścią owoców.
Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!
6 komentarze
Wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńTo już naprawdę trzeba mieć talent.... Nie wiem jak to robisz?!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTylko po co mi serki z mleka kokosowego, skoro później mam wlać gorące mleko? Chcę unikać mleka, jaj...
OdpowiedzUsuńMleko roślinne..
UsuńZapomniałam dopisać, ale można sie tego domyślić patrząc na dopisek "Wegański" w tytule.