Wegańskie naleśniki proteinowe w świątecznym klimacie.
10 grudnia
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI PROTEINOWE
/PRZEPIS WŁASNY/
Ciasto:
45 g mąki pszennej (u mnie ekologiczna z płaskurki)
20 g protein z migdałów
20 g protein z migdałów
10 g kokosowego proszku budyniowego
ok. 200-250 ml mleka kokosowego (płynnego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka glikozydów stewiolowych (lub erytrolu)
Nadzienie:
serek naturalny wymieszany z miodem
i przyprawą do grzanego wina (Herbaria)
(cynamon, skórka pomarańczy, kwiat hibiskusa, anyż goździki i inne)
i przyprawą do grzanego wina (Herbaria)
(cynamon, skórka pomarańczy, kwiat hibiskusa, anyż goździki i inne)
Dodatki:
pestki granatu
sos kakaowy z przyprawą do egzotycznych deserów (Herbaria)
serek naturalny
serek naturalny
Wszystkie składniki miksuję za pomocą blendera
ręcznego Braun MQ9 na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
ręcznego Braun MQ9 na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni,
na niewielkiej ilości masła kakaowego.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły
(dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć).
Po ostygnięciu posmarować serkiem,
polać sosem kakaowym i posypać pestkami granatu.
Smacznego!
***
Całą gamę przypraw znajdziecie na oficjalnej stronie producenta:
Pozostałe przyprawy z serii, których miałam okazję spróbować:
Z produktami tej marki miałam już styczność kilkukrotnie.
Z ich udziałem powstało kilka pysznych przepisów:
3 komentarze
Szczerze, to pierwszy raz widzę białko migdałowe... trzeba obadać temat :)
OdpowiedzUsuńProteiny można uzyskać ze wszystkich nasion. Mam jeszcze z pestek dyni, konopii, sezamu i słonecznika.
UsuńWegańskie najlepsze <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com