Bezglutenowe ciastko z bakaliami.

11 lutego


BEZGLUTENOWE OWSIANE CIASTO Z BAKALIAMI 
BEZ DODATKU CUKRU
/przepis własny/

50 g płatków owsianych bezglutenowych
20 g mąki gryczanej
jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
(sprawdzone: ciasto lepiej wyrasta)
2 łyżki erytrolu
3 pokrojone w paski niesiarkowane morele suszone bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
łyżeczka masła klarowanego ghee
kilka pokruszonych migdałów prażonych z cynamonem i ksylitolem

do podania:

wiórki kokosowe bio
konfitura truskawkowa z wanilią i ksylitolem

Płatki wymieszać z mąką, solą i sodą.
Jajko zmiksować ze śmietaną, erytrolem i rozpuszczonym masłem. 
Połączyć składniki mokre z suchymi.
Do masy dodać morele i migdały i ponownie wymieszać.
Przelać masę do natłuszczonego naczynia i
piec około 20 minut w 200 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!

***
Do przygotowania ciasta użyłam produktów marki Pięć Przemian,
której produkty można spotkać w sklepach z żywnością ekologiczną.
Trzeba przyznać, że produkty są naprawdę wysokiej jakości.
Morele miękkie i co najważniejsze - niesiarkowane (!),
a migdały chrupiące i dobrze uprażone.
Najbardziej zainteresowało mnie połączenie soli i cynamonu.
Podoba mi się również pomysł na dodatek chilli do migdałów i ksylitolu do pestek dyni.
Tych drugich w karmelizowanej wersji próbowałam po raz pierwszy!
Oprócz bakalii, na uwagę zasługują również obłędne konfitury,
które nie zawierają ani grama cukru i można je jeść
bezpośrednio ze słoiczka, bo nie są przesłodzone.
Mnie najbardziej posmakowały powidła śliwkowe i czekośliwka,
ponieważ uwielbiam wszystkie przetwory z tego owocu. :)
Największym zaskoczeniem okazał się jednak...
... czarny czosnek.
W smaku trochę jak suszona śliwka polana sosem tamari,
a wartości w jednym ząbku tyle, co w dziesięciu zwykłego!
Co najlepsze, można go rozsmarować na kanapce.
Już obmyślam, do czego by go można wykorzystać. :)
A Wy? Próbowaliście już produktów tej firmy?
Jeśli jesteście ciekawi całej oferty,
znajdziecie ją w oficjalnym sklepie internetowym

Pięć Przemian – ksylitol, cukier brzozowy, konfitury z ksylitolem

w którym dostępne są również produkty innych marek.
Ja z czystym sumieniem polecam :)






You Might Also Like

1 komentarze

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj