Najzdrowsza wegańska pizza na słodko!
09 lutego
BŁYSKAWICZNA WEGAŃSKA PIZZA NA SŁODKO
/1 porcja/
1 spód do pizzy (Lizza Low Carb Pizza)
pół opakowania wegańskiego twarożku bio od Provamel
truskawki
surowe pistacje
+
sos czekoladowy:
rozpuszczony z odrobiną mleka sojowego (w kąpieli wodnej)
surowy batonik czekoladowy Lovechock
***
Spód do pizzy wstępnie podpiec (4 min.) w piekarniku w 200 st.
Następnie nałożyć dodatki i polać sosem czekoladowym.
Piec około 12-15 minut w 220 stopniach.
Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorąca.
Smacznego!
Na niskowęglowodanowy spód do pizzy marki Lizza natknęłam się w wegańskim sklepie internetowym veggie-shop24.com. Jego skład jest idealny: złote siemię lniane, nasiona chia, mąka kokosowa, woda, babka płesznik i sól. A do tego ma aż 22 g białka i 31 g błonnika! W smaku całkiem niezły, choć zupełnie nie przypomina klasycznego, drożdżowego ciasta.
Jeśli chodzi o serek sojowy od Provamel, to obecnie mój nr 1 wśród wegańskich zamienników nabiału. Super kremowy i bardzo gęsty!
Natomiast sos czekoladowy zrobiłam z batonika z dodatkiem fig i migdałów wymieszanego z mlekiem sojowym. Sam w sobie smakuje bardzo dobrze jak na wegański (spotkałam się z wieloma czekoladami bez dodatku nabiału, które niestety kompletnie mi nie posmakowały). W Lovechock'u w ogóle nie czuć różnicy! Smak jest pełny i nie czuć, żeby brakowało mleka :)
Inne ciekawe produkty ze sklepu:
- jednoporcjowa bio owsianka z owocami Rosengarten
- bio jogurt sojowo-kokosowy Provamel
- organiczne batoniki czekoladowe z orzechami
- tempeh (jeszcze czeka na spróbowanie)
- "ser żółty" z migdałów (w smaku trochę jak serek topiony)
- bio tofu wędzone, które uwielbiam jako dodatek do sałatek;
- wegański sos tatarski bio w wygodnej tubce
***
Zaciekawiły Was te produkty?
Nie zwlekajcie i zerknijcie na pełną ofertę - jest jeszcze więcej tego typu perełek :)
6 komentarze
Wszystkie twoje przepisy mnie zaskakują, oczywiście pozytywnie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiej wersji pizzy jeszcze nie jadłam, ale wygląda jak milion dolarów :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym sosu tatarskiego i serka :)
Dziękuję, serek jest obłędnie pyszny i ma świetną konsystencję.
UsuńW składnikach obok spodu podana jest nazwa producenta.
OdpowiedzUsuńJej, na słodko jeszcze nie jadłam, ale brzmi i prezentuje się ciekawie :D
OdpowiedzUsuń