Bezglutenowa tarta owsiana z jabłkami.
26 marca

BEZGLUTENOWA TARTA OWSIANA Z JABŁKAMI
Ciasto:
1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szklanki bezglutenowych otrąb gryczanych
(w tym łyżka złotego lnu mielonego)
1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki zimnej wody
ekstrakt waniliowy
2 jajka
6 pełnych łyżek oleju kokosowego
100 g cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie ciasta:
Płatki, otręby, mąkę i proszek wymieszać w jednej misce.
Następnie dodać olej kokosowy, cukier puder i jajka.
Palcami rozcierać olej kokosowy tak, by połączył się z resztą składników.
Dodać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
Formę o średnicy 26 cm porządnie natłuścić.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (na podsypanym mąką blacie)
na placek o średnicy nieco większej niż średnica naczynia.
Następnie wyłożyć nim dno i boki formy.
Ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki,
tym razem na 15 minut.
Nadzienie:
1 kg jabłek
cynamon
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie
wyłożyć nimi dno tarty.
Całość posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Wstawić ciasto i piec około 30 minut lub do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać siekanymi pistacjami.
Smacznego!
***
Do przygotowania tarty użyłam bezglutenowych płatków owsianych
i lnu mielonego firmy Bauckhof Naturkost, które dostępne są w internetowych
jak i stacjonarnych sklepach z żywnością ekologiczną.
Całą ofertę możecie przejrzeć na stronie oficjalnej:
Poniżej niektóre z ciekawych produktów marki.
Na szczególną uwagę zasługują mieszanki do wypieku bezglutenowego chleba,
do którego nie potrzeba drożdży. Przygotowanie trwa 2 minuty,
a pieczenie 45 min (według producenta 58 min).
Po niecałej godzinie możemy cieszyć się świeżym zapachem i smakiem domowego chleba.
Co ciekawe, ich bazę stanowi zakwas gryczany lub quinoa.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy skórka zmięknie i wtedy łatwiej jest ją kroić.
Z innych produktów ciekawie smakują również płatki do mleka, pozbawione chemii i nadmiernej ilości cukru, a także mieszanki różnych zbóż "Kornfix" które gotują się błyskawicznie!
A Wy, próbowaliście już kiedyś produktów tej marki?
3 komentarze
Podoba mi się zarówno ciasto, jak i nadzienie - jest pysznie i bogato obłożona - mniamm ;)
OdpowiedzUsuńJaka piękna <3 Szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńOwsiana tarta z jabłkami, -- wygląda cudnie i na pewno smaczna .:)
OdpowiedzUsuń