Pieczona owsianka z tofu i truskawkami.
28 marca
PIECZONA OWSIANKA Z TOFU
/przepis własny/
200 g tofu naturalnego bio (Joya)
łyżka syropu z kwiatu kokosa
szczypta soli
kilka truskawek pokrojonych w drobną kostkę
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
puree z banana
50 g płatków owsianych zalanych
gorącym mlekiem ryżowym z nerkowcami od Joya
(do ich poziomu, odstawionych na 15 minut)
płaska łyżka mąki kokosowej
Tofu odsączyć, zmiksować z syropem, solą i bananem.
Następnie dodać mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę połączyć z napęczniałymi płatkami.
Następnie dodać truskawki. wymieszać i przelać do natłuszczonego naczynia.
Piec około 15-20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator)
Po upływie tego czasu wyjąć, udekorować i zajadać. :)
Smacznego!
Jedne z ulubionych jogurtów sojowych :)
4 komentarze
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to mleko :)
OdpowiedzUsuńA czy jakimś innym produktem można zastąpić tofu w przepisie? Pytam, bo próbowałam i nie polubiłam go niestety.
OdpowiedzUsuńOczywiście - jogurtem greckim, bałkańskim, twarogiem sernikowym, twarożkiem kanapkowym... musi być po prostu gęsty :)
Usuń