Rozstrzygnięcie konkursu z Ballarini. AKTUALIZACJA nr 2!
24 marcaDziękuję za tak liczny udział w konkursie.
Była to pierwsza, organizowana przeze mnie tego typu akcja,
dlatego jestem pozytywnie zaskoczona ilością zgłoszeń!
Poniżej przedstawiam Wam przepis,
który zwyciężył w konkursie na nietypowe naleśniki na słodko lub słono.
Przyznam, że wybór był bardzo trudny - spośród kilkudziesięciu zgłoszeń
najpierw wyłoniłam cztery - takie, które były najbardziej zgodne
z zadaniem konkursowym, a więc wyróżniały się szczególną oryginalnością.
Brałam pod uwagę m.in sposób podania, nietypowość składników ciasta jak i nadzienia.
Natomiast jakość czy wielkość zdjęcia nie miała żadnego znaczenia.
Tak jak pisałam w regulaminie - liczył się przede wszystkim pomysł
- miało być smacznie i niebanalnie!
- miało być smacznie i niebanalnie!
A szkoda, bo gra była warta świeczki :)
Tak więc nagroda w postaci patelni żeliwnej Staub trafia do...
Martyny Saczuk
za przepis na
Gryczane naleśniki a'la tortilla ze stripsami z tofu
Przepis zaintrygował mnie nietypowym kształtem
sera sojowego tofu oraz zastąpieniem jajka mielonym lnem.
Zawsze podziwiam tego typu wegańskie przepisy na ciasto,
ponieważ sama zawsze obawiam się, że bez jajka nie wyjdzie.
Przepis na pewno wypróbuję, bo brzmi apetycznie,
a do tego jest bardzo prosty.
Gratuluję i czekam na dane do wysyłki
nagrody
Martyno, prześlij je proszę na mój adres
e-mail:
Ciasto:
120 g mąki gryczanej
ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego o neutralnym smaku
(np. sojowego niesłodzonego)
płaska łyżeczka mielonego lnu
opcjonalnie przyprawy typu sól, pieprz, zioła
Nadzienie:
160 g stripsów z tofu lub tofu marynowanego pokrojonego w kostkę
2-4 liście sałaty lodowej lub masłowej
papryka, marchewka i świeży ogórek w słupkach (lub inne dowolne, ulubione warzywa)
można również dodać ulubiony sos :)
To danie jest świetne także jako lunch na wynos :)
Smacznego! :)
ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego o neutralnym smaku
(np. sojowego niesłodzonego)
płaska łyżeczka mielonego lnu
opcjonalnie przyprawy typu sól, pieprz, zioła
Przesiewamy mąkę, dodajemy len i powoli wlewamy mleko - konsystencja ma być nieco gęstsza niż na "zwykłe" ciasto naleśnikowe, ponieważ naleśniki z tego przepisu są grube. Dodajemy wybrane przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie lekko natłuszczamy patelnię i wylewamy na nią połowę masy. Smażymy na małym ogniu do momentu aż wierzch się zetnie, następnie delikatnie obracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Tak samo postępujemy z drugą połową masy.
Nadzienie:
160 g stripsów z tofu lub tofu marynowanego pokrojonego w kostkę
2-4 liście sałaty lodowej lub masłowej
papryka, marchewka i świeży ogórek w słupkach (lub inne dowolne, ulubione warzywa)
można również dodać ulubiony sos :)
Tofu podsmażamy na suchej patelni. Na naleśnika nakładamy sałatę (jeśli używacie sosu to najpierw posmarujcie nim naleśnik), następnie pozostałe warzywa i na koniec stripsy z tofu / marynowane tofu. Nadzienie nakładamy najbardziej na środek naleśnika, zostawiając na dole i po bokach miejsce, aby złożyć naleśnik. Naleśnik składamy jak tortillę. Aby bardziej się trzymał można owinąć dół folią aluminiową.
To danie jest świetne także jako lunch na wynos :)
Smacznego! :)
3 komentarze
piękne te naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy i sama często miksuję awokado z bananem i kakao :) Naleśniki też wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńDziękuje <3 <3 <3
OdpowiedzUsuń