­

Czekoladowo - kawowy sernik z wiśniami.

02 kwietnia


CZEKOLADOWY SERNICZEK Z RICOTTY
/1 porcja/

250 g ricotty
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
łyżka kakao
50 ml mocnego espresso (LaSelva)
pasek gorzkiej czekolady
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
2 łyżki konfitury z białych fig (LaSelva)
kilka wiśni

Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem, espresso i solą. 
Dodać budyń w proszku, kakao, ekstrakt i konfiturę. 
Ponownie zmiksować.
Dodać pokruszony pasek gorzkiej czekolady i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania dokładnie natłuścić masłem.
Przelać doń masę serową, a na wierzchu umieścić wiśnie.
Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Wierzch udekorować cukrem pudrem i masłem orzechowym.
Jeść na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Do przygotowania przepisu użyłam produktów włoskiej marki LaSelva, 
które dostępne są w większości sklepów z żywnością ekologiczną, 
jak również w oficjalnym sklepie internetowym:


Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. 
Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii:

» Sosy Pomidorowe
» Pesto
» Makarony i ryż
» Polenta
» Zupy i risotto
» Oliwki
» Przekąski
» Bruschetty i kremy warzywne
» Warzywa strączkowe
» Przetwory owocowe i miody
» Octy i oliwy z oliwek
» Kawa i ciastka

Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki czy pesto, ale również bardziej wyszukane, takie jak pieczone warzywa w oliwie, kruche warzywa w sosie czy marmolada ze świeżych pomarańczy.

Z bogatej oferty sklepu miałam okazję próbować takich specjałów jak:

» Krem z czosnku,
» Pikantne pesto pomidorowe z serem pecorino,
» Kawa Caffee Espresso (palona we Włoszech), 
» Pesto alla rucola (spotkałam się z takim po raz pierwszy!),
» Konfitura figowa,
» Chrupiący chlebek,
» Oliwa z oliwek extra virgin,
» Podsuszona papryka w oleju al forno
oraz
» Krem balsamiczny biały (do tej pory widziałam tyko ciemne).

Moja opinia:

Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej, że uwielbiam pikantne przyprawy, rukolę, czosnek, białe figi (są słodsze od ciemnych)... ogólnie przepadam za kuchnią włoską (tak jak muzyką, językiem, krajobrazem... ogólnie wszystkim, co jest wytworem włoskim :)). To, czy dany produkt posmakuje, to kwestia indywidualna, tak więc musicie sami spróbować, aby się przekonać. Ja mogę za to dać gwarancję, ze jakość jest na najwyższym poziomie!




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Cudo :) Uwielbiam połączenie czekolady i wiśni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie idealne. Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj