Placek bananowy na serku mascarpone.
09 kwietniaSmażyliście już placuszki, gofry lub pączki na bazie serka mascarpone?
Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie.
Robiłam je już wiele razy i za każdym razem bardzo smakowały mnie i mojej rodzinie.
Podobnie też było tym razem, tyle że zamiast
kilku mniejszych sztuk, uformowałam jeden, duży placek.
Wyszedł puszysty i kremowy w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy.
Co najlepsze, nie "rozpływał się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka homogenizowanego.
Dzięki gęstości i wysokiej zawartości tłuszczu w mascarpone, placek ładnie wyrasta i nie opada.
Patrząc na zdjęcie, zapewnie zastanawiacie się, skąd maliny o tej porze roku?
Na całe szczęście w supermarketach dostępne są mrożone.
W cenie regularnej kosztują wcale niemało (tak jak borówki, żurawina czy śliwki), jednak jeśli trafimy na promocję,
możemy sporo zaoszczędzić. Ja w swoje zaopatrzam się zazwyczaj w Lidlu,
a co najlepsze - od poniedziałku znów będą w promocji!
Nabraliście ochoty na te letnie owoce? Wobec tego sprawdźcie aktualną gazetkę Lidla.
Oprócz malin warto skusić się na smakołyki z tygodnia Deluxe :)
BANANOWY PLACEK NA SERKU HOMOGENIZOWANYM
/przepis autorski/
/1 porcja/
Ciasto:
60 g mąki jaglanej
łyżka zmielonego siemienia lnianego
10 g karobu (można zastąpić kakao)
10 g pokruszonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g serka mascarpone
mały, dojrzały banan pokrojony w kostkę
szczypta soli
łyżka otrąb
olej kokosowy do smażenia
duże jajko
Dodatki:
dżem kokosowy
pestki dyni
maliny
masło z nerkowców
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, siemię lniane,
karob i proszek do pieczenia.
Następnie dodać otręby i szczyptę soli.
W drugiej połączyć składniki mokre i zmiksować z suchymi.
Na koniec dodać pokrojonego banana i migdały. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie smażyć na natłuszczonej patelni ok. 5 minut z każdej strony.
Ostrożnie zsunąć na talerz i podawać z dodatkami.
Smacznego!
*Artykuł sponsorowany
9 komentarze
Nie przepadam za serkiem mascarpone, bo jest dla mnie stanowczo za tłusty, ale w takim placku to co innego. Wygląda pysznie, zwłaszcza tak bogato udekorowany ;)
OdpowiedzUsuńRozumiem 😀 ja akurat uwielbiam tłusty nabiał, w szczególności śmietanę i ser caprino,twaróg śmietankowy 😀
UsuńFajny pomysł na mascarpone :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić proszek do pieczenia? Ja niestety mam nietolerancję i pszenicy i kukurydzy :(
OdpowiedzUsuńKamieniem winnym lub sodą oczyszczoną 😀
UsuńWygląda pysznie. Jutro zrobię potrzebne zakupy i spróbuję przygotować taki placek :)
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone... z nim to każda słodkość smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę wszystkim
OdpowiedzUsuń