Wegański sernik z jogurtu sojowego.
16 czerwca
WEGAŃSKI SERNIK SOJOWY
300 g jogurtu sojowego
20 g budyniu waniliowego w proszku
20 g mąki z maranty trzcinowatej
zamiennik jajka:
łyżka mielonego siemienia lnianego złocistego + 40 ml gorącego mleka sojowego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka stopionego masła kakaowego
łyżeczka stopionego masła kakaowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
1-2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
Jogurt zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem,
mąką i proszkiem budyniowym.
mąką i proszkiem budyniowym.
Dodać ekstrakt waniliowy, stopione masło i syrop.
Ponownie zmiksować.
Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem kokosowym.
Całość przelać do naczynia i piec około 25 minut
w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub po ostygnięciu.
Smacznego!
***
Do przygotowania ciasta użyłam produktów marki Biovegan,
które można spotkać w sklepach z żywnością ekologiczną.
Jakościowo stoją na najwyższym poziomie,
mimo stosunkowo niskich cen.
Polecam!
0 komentarze