Naleśniki serwatkowe.
05 listopada
NALEŚNIKI SERWATKOWE
/przepis własny/
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki jaglanej
1 i 1/2 szklanki napoju roślinnego
3 pełne łyżki serwatki w proszku (Raab Vitalfood)
3 pełne łyżki serwatki w proszku (Raab Vitalfood)
jajko
10 kropli stewii w płynie (Raab Vitalfood)
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
Nadzienie:
waniliowy serek sojowy + pół łyżeczki zarodków gryczanych (Raab Vitalfood)
waniliowy serek sojowy + szpinak w proszku (Raab Vitalfood)
+
pestki dyni
sos pistacjowy
maliny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni,
na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostudzeniu nadziewam i podaję póki ciepłe.
Smacznego!
Do przygotowania ciasta użyłam produktów
2 komentarze
mmm pycha! ja zazwyczaj robię na płynnej serwatce po robieniu domowego twarogu, ale takie też muszą być fajne :)
OdpowiedzUsuńSproszkowany koncentrat białka serwatkowego wykorzystywałam raczej do koktajli. Nie pomyślałam, żeby do wykorzystać do naleśników. Świetna sprawa, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń