Placuszki twarogowe z morelami, czekoladą i orzechami.
12 listopada
/przepis własny/
250 g półtłustego twarogu typu klinek
30 g mąki pszennej razowej
35 g mąki bananowej
(można zastąpić kokosową)
3 krople ekstraktu migdałowego
3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa lub cukru
1/4 łyżeczki sody
jajko klasy XL
morele (dwie podzielone na cząstki)
pasek czekolady z całymi orzechami laskowymi Nussbeisser
pasek czekolady z całymi orzechami laskowymi Nussbeisser
olej kokosowy do smażenia
1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, obiema mąkami i syropem.
2. Dodać ekstrakt migdałowy i sodę.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kulki,
a do środka wkładać po cząsteczce moreli i kostce czekolady.
a do środka wkładać po cząsteczce moreli i kostce czekolady.
4. Kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko spłaszczając.
4. Smażyć na najmniejszym ogniu (pod przykryciem) do momentu zarumienienia, z obu stron
(z pierwszej strony około 5-6 minut).
Uwaga: placki pod wpływem soku z moreli lekko się "rozpłyną"
dlatego też ważne jest jedynie lekkie ich spłaszczenie.
5. Podawać z dowolnymi dodatkami
(cukier puder trzcinowy, sos kakaowo-rumowy,
truskawki i morele - mrożone, ale smakują całkiem nieźle :)).
truskawki i morele - mrożone, ale smakują całkiem nieźle :)).
Smacznego!
1 komentarze
Kawką i takimi właśnie placuszkami proszę mnie budzić :)))
OdpowiedzUsuń