Wegański krem jaglany z jagodami maqui.
02 maja
KREM JAGLANY Z JAGODAMI MAQUI
/PRZEPIS WŁASNY/
Krem:
70 g płatków jaglanych
350 ml czekoladowego mleka kokosowego
szczypta soli
małe jabłko pokrojone w kostkę
kilka kropli ekstraktu waniliowego
lyżka sproszkowanych jagód maqui
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
3 łyżki czekoladowego deseru sojowego
Dekoracja:
prażone płatki migdałów
maliny
serek sojowy
Przygotowanie:
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Dodać pokrojone w kostkę jabłko i
gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać jagody maqui i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie
dodać deser sojowy i przelać do miseczki.
Smacznego!


Inne chrupkie chlebki z oferty:
- z twarożkiem i marchewką
- z nasionami chia i płatkami owsa
- żytnie z musli

- z żurawiną i kokosem
- z komosą ryżową

- z cebulką i serem
- z pomidorami i mozarellą
- z serem i pestkami dyni

9 komentarze
Takich płatków jeszcze nie jadłam :) Muszę kiedyś spróbować, dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńCałość wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie tych jagód niestety nigdzie nie ma.
OdpowiedzUsuńW Legnicy takich jagód się nie dostanie nigdzie... :(
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda cudownie <33 i urocza łyżeczka :))
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy z twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńmm coś pysznego...
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności, fajne takie do chrupania podczas pracy...
OdpowiedzUsuń