325. Wegańskie racuchy z chia!
24 września
Dzisiejsze śniadanie z wykorzystaniem nasion chia. Świetnie sprawdziły się jako zamiennik jajka. Jak zapewnia producent, nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem omega3 oraz omega6. W czasach prekolumbijskich, nasiona chia były składnikiem diety Azteków i Majów. Wierzyli ze jedna łyżka chia może utrzymać wojownika przy życiu przez 1 dzień. Nasiona Chia są źródlem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk. Badania wykazały, że nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona Chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, shake'ów, sałatek oraz wypieków.
Fakty o nasionach Chia:
•Więcej omega3 niż łosoś atlantycki
•Więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody
•Więcej błonnika niż otręby
•Więcej wapnia niż mleko 2%
•Więcej żelaza niż szpinak
•Więcej białka, błonnika i wapnia niż nasiona lnu (siemię lniane)
Piernikowe grahamowe racuchy drożdżowe z kardamonem, nasionami chia i nektarynką podane z twarogiem śmietankowym i karmelizowaną w miodzie nektarynką
WEGAŃSKIE RACUCHY DROŻDŻOWE
Składniki:
łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka cukru trzcinowego
40 ml mleka sojowego
60 g mąki graham
łyżka nasion chia + trzy łyżki wrzątku
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
łyżeczka stopionego masła kakaowego
łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta kardamonu
nektarynka
W misce łączymy wszystkie składniki prócz mąki, którą dosypujemy stopniowo ciągle miksując. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę pół nektarynki i smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Na jednego racucha starczy łyżka ciasta. Podałam z karmelizowaną w miodzie pozostałą połówką nektarynki i twarogiem.
21 komentarze
Mhmm, pycha!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła racuchy <3
OdpowiedzUsuńPyszne sniadanko i genialne produkty z współpracy :
OdpowiedzUsuńwow, ciekawe produkty, o niektórych pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńjuż same placuszki ciekawią i kuszą, pysznie wyszyły ! :)
cudne racuchy:)
OdpowiedzUsuńgratuluję współpracy:)
wow, nawet nie miałam wcześniej pojęcia o istnieniu niektórych z tych produktów... Bardzo ciekawa współpraca!
OdpowiedzUsuńA śniadanie pyszne jak zawsze :)
uwielbiam Twoje grubaśne placki; D
OdpowiedzUsuńŚwietna współpraca: )
wow, co za niespotykane produkty! ale będziesz teraz czarować w kuchni :)
OdpowiedzUsuńSzykuje sie duzo eksperymentow :)
Usuńzazdroszczę ci tych chia :)
OdpowiedzUsuńJa już ostatnio nawiązałam tyle współprac, że już więcej nawet nie chcę :P ale zawsze fajnie zobaczyć cos nowego
OdpowiedzUsuńApetyczne śniadanie!
No ja tez ostatnio sporo :)
OdpowiedzUsuńte płatki drożdżowe mnie intrygują!
OdpowiedzUsuńa te dzisiejsze placki musiały być wyśmienite! dobrze, że mam nasiona chia to będę mogła je wypróbować!
Ale grubee :D I z nektarynką, to pierwsza klasa :D Ja chia zawsze daję do owsianki i innych "miseczkowych papek" :D Czekam na jakieś cudo z tymi płatkami drożdżowymi :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wykombinuje cos ciekawego :)
UsuńSól himalajska- też mam, najzdrowsza na świecie :) Zazdroszczę takiej współpracy ;D
OdpowiedzUsuńA racuchy wyglądają świetnie!
Czy ta porcja co jest na zdjęciach to jest wszystko co wyszło z tej ilości składników? Zastanawiam się czy jeżeli będę robiła te racuchy dla dwóch osób, to czy podwoić ilość składników czy nie ;)
OdpowiedzUsuńTak, dla dwóch osób trzeba podwoić :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z kiwi i były przepyszne!!! :)
Usuńjeżeli wystepuje miód, serki to nie należy używać nazwy weganskie
OdpowiedzUsuńCiasto na racuchy nie zawiera produktów odzwierzęcych tak wiec nazwa jest słuszna.
Usuń