347. Placuszki z płatków ryżowych z pigwą
16 października
Po dzisiejszym śniadaniu stwierdzam, że jednak lubię pigwę :) Trzeba tylko poczekać, żeby mocno dojrzała.
Co do samych placuszków - kolejny eksperyment. Tym razem z użyciem płatków ryżowych, czyli jednych z moich ulubionych. Wyszły delikatne, o lekko ryżowym posmaku, z wyczuwalną nutą jajka. Smak lekko podchodził pod omlet, czyli tak jak lubię :) Następnym razem dodam tylko mniej owoców do środka, żeby struktura była bardziej zwarta.
Waniliowe placuszki z płatków ryżowych i mąki orkiszowej z psyllium i pigwą podane z serkiem wiejskim i sosem z jeżyn
Vanilla pancakes with rice flakes and spelled flour with psyllium and quince served with cottage cheese and blackberry sauce
Vanilla pancakes with rice flakes and spelled flour with psyllium and quince served with cottage cheese and blackberry sauce
PLACUSZKI Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
[przepis autorski]
45 g płatków ryżowych
3-4 łyżki mąki orkiszowej
jajko
szczypta soli
łyżeczka psyllium
100 g pigwy
kilka kropli ekstraktu z wanilii
łyżeczka cukru trzcinowego
1. Płatki i psyllium zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
2. Po ostudzeniu wymieszać z mąką orkiszową, jajkiem, solą, ekstraktem i cukrem trzcinowym.
3. Wymieszać na gładką masę.
4. Dodać pokrojoną w kostkę pigwę.
5. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
8 komentarze
z płatków ryżowych musiały być cudownie delikatne w smaku. poproszę przepis :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pulchniutkie i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci :))
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na wykorzystanie płatków ryżowych! :)
OdpowiedzUsuńO akurat mam płatki ryżowe :) Wyglądają przepysznie! Z owocami w środku- takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placki ! Choć pigwy jeszcze nie próbowałam , prezentuję się przepysznie ! :D
OdpowiedzUsuńkolejne fajne pomysłowe śniadanko! jak widać można jeszcze wiele stworzyć z różnych śniadaniowych produktów i ty dajesz dobry tego przykład :) pysznie i zdrowo <3
OdpowiedzUsuńz ryżowych? No, no, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń