430. Moskole na słodko :)
07 stycznia
Moskole są to placki z utłuczonych ziemniaków i mąki pieczone na blasze. Są one regionalną potrawą podhalańską. Pierwszy raz jadłam je w sierpniu ubiegłego roku podczas wakacji w Zakopanem i od razu przypadły mi do gustu. Tradycyjnie podawane są z masłem czosnkowym, jednak ja postanowiłam wypróbować je na słodko. Proporcje troszkę podobne do tych na kopytka: 1 kg ziemniaków, jajko, 0,5 kg mąki, sól i przyprawy. Zachowały się dwie sztuki z wczorajszego obiadu, więc postanowiłam wypróbować je na słodko - jak to ja :) Naprawdę warte spróbowania w obu wersjach, polecam :)
Moskole przyprawione gałką muszkatołową podane z biszkoptowym serkiem, granatem i pestkami dyni
16 komentarze
fajne :)) chyba z obiadu zostawię sobie troche ziemniaków i tez przygotuje takie same :))
OdpowiedzUsuńciekawe danie i serwetka teżżżżżż !!!!
OdpowiedzUsuńmoja ciocia często robiła te placuszki, kiedy z obiadu zostawało dużo ziemniaków - uwielbiam je! ale nigdy nie pomyślałam, żeby zjeść je na słodko :)
OdpowiedzUsuńZnam te placki, są pyszne. Ale najlepiej smakują w górach, podobnie jak oscypki - oczywiście:) Mam kilka potraw i smaków, których nie odtwarzam w domu.
OdpowiedzUsuńAle podoba mi się Twoja słodsza wersja... :))
A ja lubie poznawac nowe smaki i odtwarzac je w domu :)
UsuńMuszę wypróbować! :) Z tym, że na początek wypróbuję wersję wytrawną.
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi troszkę serniczki z patelki ;) Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, bo brzmią i wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTrochę jak placki ziemniaczane, tylko zdrowsze, bo nie smażone :)
OdpowiedzUsuńbardzo chciałabym spróbować! lubię wszelkiego rodzaju placki i już wiem, że i te by mi posmakowały :) ale tu akurat chyba bardziej jestem chętna na wytrawną wersję :p
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysł na moskole na słodko - rzeczywiście ja je znałam tylko z wytrawnej wersji ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze ich nie jadłam i najwyższy czas to zmienić, bo kocham wszystko, co z ziemniakami ;)
OdpowiedzUsuńooo, a ja jadłam je tylko na wytrawnie, ciekawe, ciekawe :D
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słyszę o takich plackach, ale brzmią ciekawie... w Twoim wykonaniu wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńJadłam w Zakopanym właśnie, na wytrawnie i absolutnie mi nie podeszły, ale w takiej wersji sądzę, że dałabym się przekonać :)
OdpowiedzUsuńOoo ciekawe! Jak smakuje gałka muszkatołowa? Nigdy nie próbowałam :)) Jestem ciekaw!
OdpowiedzUsuń