430. Moskole na słodko :)

07 stycznia

Moskole są to placki z utłuczonych ziemniaków i mąki pieczone na blasze. Są one regionalną potrawą podhalańską. Pierwszy raz jadłam je w sierpniu ubiegłego roku podczas wakacji w Zakopanem i od razu przypadły mi do gustu. Tradycyjnie podawane są z masłem czosnkowym, jednak ja postanowiłam wypróbować je na słodko. Proporcje troszkę podobne do tych na kopytka: 1 kg ziemniaków, jajko, 0,5 kg mąki, sól i przyprawy. Zachowały się dwie sztuki z wczorajszego obiadu, więc postanowiłam wypróbować je na słodko - jak to ja :) Naprawdę warte spróbowania w obu wersjach, polecam :)

Moskole przyprawione gałką muszkatołową podane z biszkoptowym serkiem, granatem i pestkami dyni


You Might Also Like

16 komentarze

  1. fajne :)) chyba z obiadu zostawię sobie troche ziemniaków i tez przygotuje takie same :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie i serwetka teżżżżżż !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ciocia często robiła te placuszki, kiedy z obiadu zostawało dużo ziemniaków - uwielbiam je! ale nigdy nie pomyślałam, żeby zjeść je na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam te placki, są pyszne. Ale najlepiej smakują w górach, podobnie jak oscypki - oczywiście:) Mam kilka potraw i smaków, których nie odtwarzam w domu.

    Ale podoba mi się Twoja słodsza wersja... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubie poznawac nowe smaki i odtwarzac je w domu :)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować! :) Z tym, że na początek wypróbuję wersję wytrawną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypominają mi troszkę serniczki z patelki ;) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie spróbować, bo brzmią i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę jak placki ziemniaczane, tylko zdrowsze, bo nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo chciałabym spróbować! lubię wszelkiego rodzaju placki i już wiem, że i te by mi posmakowały :) ale tu akurat chyba bardziej jestem chętna na wytrawną wersję :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe pomysł na moskole na słodko - rzeczywiście ja je znałam tylko z wytrawnej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze ich nie jadłam i najwyższy czas to zmienić, bo kocham wszystko, co z ziemniakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo, a ja jadłam je tylko na wytrawnie, ciekawe, ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz słyszę o takich plackach, ale brzmią ciekawie... w Twoim wykonaniu wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam w Zakopanym właśnie, na wytrawnie i absolutnie mi nie podeszły, ale w takiej wersji sądzę, że dałabym się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo ciekawe! Jak smakuje gałka muszkatołowa? Nigdy nie próbowałam :)) Jestem ciekaw!

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj