445. Ryżowe buchty!
22 styczniaOj, dawno ich u mnie nie było. Ryżowe są bez wątpienia najdelikatniejsze. Mąka ryżowa pasuje mi tutaj najbardziej. Dla przełamania słodyczy - gorzka czekolada, która świetnie komponuje się z kiwi. Pycha :)
Buchty ryżowe podane z serkiem brzoskwiniowym z białą czekoladą, kiwi, bananem, pestkami dyni i gorzką czekoladą
Przepis pochodzi STĄD
Przepis na połowę porcji z moimi modyfikacjami:
RYŻOWE BUCHTY DROŻDŻOWE NA PARZE
Składniki ciasta drożdżowego (A):
1 łyżeczka drożdży
75 g mąki pszennej wrocławskiej
60 ml naturalnego napoju sojowego
Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki ciasta ryżowego (B):
75 g mąki z brązowego ryżu
75 g maki pszennej wrocławskiej
50 g cukru trzcinowego
75 ml waniliowego napoju sojowego
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam napoju sojowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc).
Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki. Dłonie zwilżam wodą. Po uformowaniu odstawiam na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gotuję na parze przez 20 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
25 komentarze
jejku, jak to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMega :)) !
OdpowiedzUsuńhealthy food porn ;D
OdpowiedzUsuńHeheh dobre :D
Usuństandardowo piękne danko i pięknie podane i pięknie sfotografowane SUPER bo widzę progres
OdpowiedzUsuńCudowności! Pięknie podane i z pewnością pyszne, nie mam złudzeń:) I kolejna bloggerka przypomina mi o istnieniu owoców kiwi... :)
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda..i te dodatki...mmmm <3
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zbyt długo już ich nie jadłam! ulubiony smak z dzieciństwa, kolejny :D
OdpowiedzUsuńryżowe , a tak pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńKupujesz gotowa mąkę ryzową czy mielisz ryż?
Podziel się taką buchtą! Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te buły :D u mnie one zawsze latem królują na stole i to koniecznie z sosem jagodowym, niebo ;]
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńdodasz przepis? :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńRównież byłabym wdzięczna za przepis :)
OdpowiedzUsuńRównież byłabym wdzięczna za przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż przyłączam się do prośby o przepis! Akurat mam mąki ryżowe, a buchty planuję od.. x lat :D Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńOj, nigdy ich u mnie nie było i czuję, że to poważny błąd! ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentują.
Przepis, proszę! :)
błagam o przepis! <3
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
Usuńułaaa! pychotka.
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze wszystkie śniadania wyglądają tak pięknie, kolorowo, optymistycznie. Aż chce się uśmiechać do jedzenia :D
OdpowiedzUsuńPrzepis! <3
OdpowiedzUsuńDodany :)
Usuńomg jakie to musi być pyszne!!!! <3
OdpowiedzUsuń