477. Gofry jak knedle... ziemniaczane!
24 lutego
Znów po niedzielnym obiedzie zostało puree ziemniaczane... nie chciałam trzeci tydzień z rzędu w poniedziałek robić knedli, więc padło na... gofry! Gofrownica kolejny raz mnie nie zawiodła - bez problemu poradziła sobie z ciastem ziemniaczanym. Gofry wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne.
A to masło orzechowe jest bez wątpienia najlepszym ze wszystkich jakie do tej pory jadłam... pachnie jak krem Snickers i... prawie tak samo smakuje!
PS. Podoba Wam się nowy banner? :)
Kokosowo-rumowe* gofry ziemniaczane podane z mango, surowymi pistacjami i masłem orzechowym crunchy
*smażone na oleju kokosowym + 2 łyżeczki Malibu do ciasta + wiórki kokosowe
KOKOSOWE GOFRY ZIEMNIACZANE
[przepis autorski]
/1 porcja/
Składniki:
150 g puree ziemniaczanego
2 łyżeczki Malibu (można zastąpić dowolnym aromatem)
80 ml naturalnego napoju sojowego (lub mleka)
łyżeczka wiórków kokosowych
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej (świetnie komponuje się z ziemniakami)
jajko
szczypta proszku do pieczenia
olej kokosowy do nasmarowania gofrownicy i łyżeczka do ciasta
Przygotowanie:
Puree zmiksować w malakserze z mlekiem, Malibu, wiórkami, solą, gałką muszkatołową i jajkiem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej kokosowy.
Piec w natłuszczonej gofrownicy okolo 5 minut, przy czym w połowie pieczenia otworzyć gofrownicę na 10 sekund by para wodna się ulotniła.
Podawać z dodatkami.
Smacznego!
13 komentarze
Zdecydowanie pyszn e<3
OdpowiedzUsuńdowód, że gofry można zrobić ze wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tego masełka ;)
OdpowiedzUsuńA banner wygląda ślicznie :)
Wyglądają bardzo chrupiąco, zazdroszczę możliwości jedzenia domowych gofrów :)
OdpowiedzUsuńAle ty masz pomysły na te gofry! A masełko to skąd jest? :)
OdpowiedzUsuńNiemieckie :)
UsuńGofrów i knedli całe wieki nie jadłam, a tu 2 w jednym! Pysznie. :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków! :D
OdpowiedzUsuńWow. Knedli nie lubię, ale gofry na pure? Świetny pomysł ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńja to bym chciała chociaż jakiekolwiek gofry... :D
OdpowiedzUsuń