480. Cukiniowe dounty na mleczku kokosowym
27 lutego
Cukiniowe donuty na mleczku kokosowym podane z kremem czekoladowym z awokado i banana oraz kandyzowanymi kwiatami hibiskusa
W Tłusty Czwartek nie może być nic innego na śniadanie!
CUKINIOWE DONUTY NA MLECZKU KOKOSOWYM
/1 porcja/
/przepis autorski/
Składniki:
ok. 100 g obranej cukinii
70 ml mleczka kokosowego
60 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżka syropu daktylowego
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w drobną kostkę i lekko posolić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, syropem daktylowym.
Dodać mleczko kokosowe (część stałą).
Formę opiekacza natłuścić olejem kokosowym.
Piec około 5 minut.
Smacznego!
CUKINIOWE DONUTY NA MLECZKU KOKOSOWYM
/1 porcja/
/przepis autorski/
Składniki:
ok. 100 g obranej cukinii
70 ml mleczka kokosowego
60 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżka syropu daktylowego
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w drobną kostkę i lekko posolić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, syropem daktylowym.
Dodać mleczko kokosowe (część stałą).
Formę opiekacza natłuścić olejem kokosowym.
Piec około 5 minut.
Smacznego!
17 komentarze
ja miałam na sniadanie banana i mandarynkę, a na drugie śniadanie ciasto marchewkowe :) można tłusty czwartek bez pączków ;p
OdpowiedzUsuńJa na drugie zjadlam normalnego paczka, a sniadania wspolczuje, bo to porcja glodowa :|
Usuńa przepis jakiś.? ;)
UsuńDodam jutro :)
UsuńIdealne świętowanie ;)
OdpowiedzUsuńooo, ten krem uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWiedziałam, ze u Ciebie będą dziś donuty ;D
OdpowiedzUsuńTakie to ja mogę jesć codziennie <3
OdpowiedzUsuńCałość wygląda fenomenalnie:)
OdpowiedzUsuńCoś przeczuwałam, że zrobisz dziś donuty. W końcu jak można nie wykorzystać talentu do tworzenia takich cudów z maszyny :)
OdpowiedzUsuńTwoje donuty jak zwykle zachwycają :)
OdpowiedzUsuńja też dziś donuty zrobiłam, ale w większej wersji :) do tego zdrowo i smacznie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle Twoje wypieki zachwycają *.* Da się zrobić pyszne i zdrowe donuty - wyglądają znacznie lepiej, niż te sklepowe :D
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze nimi kusisz, normalnie zazdroszczę ich! Muszę kupić taką maszynkę! I ten krem ;3
OdpowiedzUsuńPyysznie. :) I te kwiaty hibiskusa świetnie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńgdyby wszystkie cukiernie sprzedawały takie donuty to nikt nie musiałby dzisiaj walczyć z wyrzutami sumienia :)
OdpowiedzUsuń