485. Serniczek z ricotty

04 marca

 Pomarańczowo*-waniliowy** serniczek z ricotty z gruszką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa

* ekstrakt pomarańczowy


Delikatny, puszysty, zwarty, o mocno waniliowym zapachu z nutą pomarańczy. Pięknie wyrasta i nie opada,  a co najważniejsze, w smaku jest zdecydowanie lepszy od sernika ze zwykłego twarogu.
A na spodzie... ułożyłam plastry gruszki, dzięki czemu podczas jedzenia można natrafić na słodką, soczystą niespodziankę.


SERNICZEK Z RICOTTY
/1 porcja/

200 g ricotty
łyżka mąki kukurydzianej
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
kilka kropel ekstraktu waniliowego (j.w.)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
pół gruszki
kandyzowany kwiat hibiskusa

Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać mąkę kukurydzianą (dzięki niej serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakty i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Kwiat hibiskusa zalać wrzątkiem (dzięki temu zmięknie się "otworzy"
Naczynie do zapiekania natłuścić, na dnie ułożyć plastry gruszki. 
Przelać masę serową, na wierzchu położyć kwiat hibiskusa.
Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)

Smacznego!

You Might Also Like

19 komentarze

  1. Ten kwiat na tym serniczku wygląda magicznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie ciekawa jestem smaku tego kwiatu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idę poszukać przepisu na serniczek w zakładce wybrane przepisy, mam nadzieję, że jest! ten kwiat jest cudowny, nie miałam pojęcia, że hibiskusa można zjeść. szczerze powiedziawszy obawiałabym się go jeść, wiesz, jakieś takie dziwne przekonanie. poza tym jest taki ładny, że aż szkoda, ale mimo wszystko - jak będę miała okazję spróbować to wyrzucę przekonania ;) to bardzo ciekawe jaki jest smak hibiskusa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma przepisu, szkoda. ale jeśli możesz to podaj, bardzo proszę:)

      Usuń
  4. Bardzo mi się podoba. Ma taki cudowny kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wyobrażam sobie jego delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie lepszy, dlatego czekam aż przyjdzie dostawa ricotty by zasmakować takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. serniczek z ricottą?
    musiał być meega delikatnyy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten kwiatek na wierzchu dodaje mu dużo uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie miałam pisać- nie ma lepszego sernika, niż ten z ricotty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. z ricotty nie jadłam wciąż, ale skoro nie opada to muszę nadrobić jak najszybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm.... uwielbiam serniczki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo tym kwiatem dopięłaś serniczek na ostatni guzik!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten kwiatek jest bardzo interesujący. Jestem ciekawa, jaki jest w smaku: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśny, bez namaczania konsystencja suszonej figi :)

      Usuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj