485. Serniczek z ricotty
04 marca
Pomarańczowo*-waniliowy** serniczek z ricotty z gruszką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
* ekstrakt pomarańczowy
Delikatny, puszysty, zwarty, o mocno waniliowym zapachu z nutą pomarańczy. Pięknie wyrasta i nie opada, a co najważniejsze, w smaku jest zdecydowanie lepszy od sernika ze zwykłego twarogu.
A na spodzie... ułożyłam plastry gruszki, dzięki czemu podczas jedzenia można natrafić na słodką, soczystą niespodziankę.
SERNICZEK Z RICOTTY
/1 porcja/
200 g ricotty
łyżka mąki kukurydzianej
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
kilka kropel ekstraktu waniliowego (j.w.)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
pół gruszki
kandyzowany kwiat hibiskusa
Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać mąkę kukurydzianą (dzięki niej serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakty i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Kwiat hibiskusa zalać wrzątkiem (dzięki temu zmięknie się "otworzy"
Naczynie do zapiekania natłuścić, na dnie ułożyć plastry gruszki.
Przelać masę serową, na wierzchu położyć kwiat hibiskusa.
Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
19 komentarze
Ten kwiat na tym serniczku wygląda magicznie <3
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńStrasznie ciekawa jestem smaku tego kwiatu :)
OdpowiedzUsuńDość kwaśny :)
Usuńidę poszukać przepisu na serniczek w zakładce wybrane przepisy, mam nadzieję, że jest! ten kwiat jest cudowny, nie miałam pojęcia, że hibiskusa można zjeść. szczerze powiedziawszy obawiałabym się go jeść, wiesz, jakieś takie dziwne przekonanie. poza tym jest taki ładny, że aż szkoda, ale mimo wszystko - jak będę miała okazję spróbować to wyrzucę przekonania ;) to bardzo ciekawe jaki jest smak hibiskusa!
OdpowiedzUsuńnie ma przepisu, szkoda. ale jeśli możesz to podaj, bardzo proszę:)
UsuńBardzo mi się podoba. Ma taki cudowny kolor <3
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie jego delikatny smak :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie lepszy, dlatego czekam aż przyjdzie dostawa ricotty by zasmakować takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuńserniczek z ricottą?
OdpowiedzUsuńmusiał być meega delikatnyy! :)
ten kwiatek na wierzchu dodaje mu dużo uroku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam pisać- nie ma lepszego sernika, niż ten z ricotty. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńz ricotty nie jadłam wciąż, ale skoro nie opada to muszę nadrobić jak najszybciej ;)
OdpowiedzUsuńMmm.... uwielbiam serniczki :D
OdpowiedzUsuńOoooo tym kwiatem dopięłaś serniczek na ostatni guzik!:)
OdpowiedzUsuńTen kwiatek jest bardzo interesujący. Jestem ciekawa, jaki jest w smaku: )
OdpowiedzUsuńKwaśny, bez namaczania konsystencja suszonej figi :)
Usuńaaammm! :)
OdpowiedzUsuń