494. Bananowo-kokosowe kluski kładzione!
13 marca
Robiłam już kiedyś bananowe, tym razem przyszła pora na wykorzystanie mąki kokosowej premium , która otrzymałam od sklepnazdrowie.pl. Kluski dzięki niej wyszły bardzo mocno kokosowe, a w połączeniu z bananem miały po prostu smak raju - tak go właśnie sobie wyobrażam :) Jest to mąka nieodtłuszczona, więc jeśli takową posiadacie - nie daję gwarancji, że kluseczki wyjdą, bo nie wiem jak się ta "lżejsza" zachowuje. :)
BANANOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE
/1 porcja/
mały dojrzały banan (ok. 80 g)
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
małe jajko
350 ml naturalnego mleka sojowego*
Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajko, sól oraz obie mąki.
Wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników.
Mleko zagotować, kluski nabierać czubkiem łyżki i "spychać" je do gotującego się mleka.
Ciasto powinno być gęste, z trudem spływać z łyżki po jej odwróceniu.
Po uformowaniu klusek gotować ok. 4 minut na małym ogniu.
Przelać do miseczki i podawac z ulubionymi dodatkami (u mnie suszona żurawina).
Smacznego!
*kluski można ugotować oczywiście w dowolnym mleku
13 komentarze
No muszę przyznać, że bardzo apetycznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńA ja tych klusek jeszcze nie robiłam! Muszę się zebrać w końcu :)
OdpowiedzUsuńCo za cuda! <3
OdpowiedzUsuńbanan i kokos, uwielbiam to połączenie! :))
OdpowiedzUsuńmyślę, że z oby wyjdzie pysznie! banan i kokos to niezawodne połączenie, a te kluski koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam kładzionych kluseczek! Dzięki, że przypomniałaś mi o nich :D
OdpowiedzUsuńPysznie dziś u Ciebie ^^
OdpowiedzUsuńwypróbuję w końcu te lany kluski, ot co! :D nigdy nie jadłam :3
OdpowiedzUsuńBardzo zachecająco wygladają w tej miseczce jagody nadaja swietnego kolorystycznego kontrastu :) !
OdpowiedzUsuńniedługie je zrobię!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki pszennej graham można użyć gryczanej lub ryżowej?
OdpowiedzUsuńWymienione przez Ciebie mąki to mąki bezglutenowe, dlatego kluski mogą się rozlecieć :(
Usuń