514. Kasztanowy chlebek bananowy na wspólne śniadanie!
02 kwietnia
Dzisiejsze śniadanie jem wspólnie z Martyną :* Długo nie mogłyśmy się zdecydować, co wybrać. Padło jednak na chlebek bananowy, którego Martyna chciała w końcu spróbować :) Ja piekłam go bardzo dawno temu, dlatego chciałam przypomnieć sobie jego smak. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś rzadko spotykanego składnika - płatków kasztanowych! Dzięki nim chlebek nabrał pięknego, karmelowego koloru i lekko słodkiego, orzechowego smaku. W połączeniu z olejem kokosowym i bananem stworzyły egzotyczną mieszankę smaków.
Drożdżowy chlebek bananowo-kokosowy z płatków kasztanowych nadziany twarogiem sernikowym podany z chipsami bananowymi
DROŻDŻOWY KASZTANOWY CHLEBEK BANANOWY
/przepis autorski/
35 g płatków kasztanowych (mogą być też jaglane, owsiane i inne)
35 g mąki pszennej graham
jajko
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego (BioSklep)
szczypta soli
banan (100 g)
duża łyżka twarogu sernikowego
pół łyżeczki suszonych drożdży
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Płatki kasztanowe zalać do połowy* (!) ich wysokości wrzącą wodą (jeżeli używacie innych płatków, wtedy zalać je nawet 0,5cm ponad ich poziom).
Gdy płatki wchłoną wodę, dodać mąkę, jajko, syrop klonowy, rozgniecionego banana (zostawiając kilka plasterków do dekoracji), sól, rozpuszczony olej kokosowy oraz drożdże.
Mieszać aż do połączenia się składników, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut).
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Połowę ciasta przełożyć do silikonowej foremki, w środku umieścić łyżkę twarogu.
Przykryć pozostałą częścią ciasta, a na wierzchu ułożyć plasterki banana.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach (grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie wyjąć z foremki i lekko ostudzić.
Smacznego!
* płatki kasztanowe słabo chłoną wodę, dlatego zalewam je tylko do połowy ich wysokości.
19 komentarze
Uwielbiam chlebki bananowe! W każdej wersji :) Nie próbowałam jeszcze z serem w środku, jestem ciekawa, jak smakowało razem :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)) a jakie piękne zdjęcia ze dech zapiera
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje ten chlebek i ......bezlitośnie kusi :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysl:)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja brzmi przepysznie! :) Dzięki za wspólne śniadanie :* Teraz już spróbowałam chlebka, w wersji tradycyjnej, i mogę go modyfikować :) Jakbym miała te płatki to na pewno bym spróbowała takiego :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo oryginalny i nowatorski pomysł nareszcie bo dość mam tej nudy blogowej
OdpowiedzUsuńWow! To mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńwygląda przecudownie !
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci genialnie *.*
OdpowiedzUsuńCudo <3
Wspaniały wypiek! Jestem bardzo ciekawa jak smakują te płatki kasztanowe ;)
OdpowiedzUsuńIdealny wybór na wspólne śniadanko! :)
OdpowiedzUsuńNiebawem zamierzam złożyć zamówienie na te płatki kasztanowe!
Chlebek bananowy uwielbiam w każdej wersji, więc na twoją też bym się chętnie skusiła! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa wersja chlebka! uwielbiam ten wypiek na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńa jakie wymiary foremki ? :)
OdpowiedzUsuńTyle razy już go piekłam, a nigdy nie wpadłam na dodatek drożdży. Następnym razem skorzystam chętnie z Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńNie ważne z czego i z czym - chlebek bananowy zawsze będzie pyszny :D
OdpowiedzUsuńNo genialny jeden z ulubionych wypiekow <3
OdpowiedzUsuńmuszę, muszę zrobić chlebek bananowy! :D z gorzką czeko i dużą ilością orzeechów! :)))
OdpowiedzUsuńz tymi płatkami musiał być jeszcze lepszy niz taki tradycyjny, który już sam w sobie jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń