516. Kokosowy muffin XXL z porzeczkami!
04 kwietnia
To był najlepszy muffin, jaki do tej pory udało mi się upiec! W środku wilgotny, nadziany bakaliami, na wierzchu udekorowany porzeczkami. Zrobiony z mieszanki różnych mąk: gryczanej, kokosowej i migdałowej, z nutką rumu, którą uzyskałam dzięki dodatkowi musu bakaliowego (kupionego w Lidlu w ramach tygodnia Deluxe). Jestem z niego naprawdę dumna!
Kokosowo-migdałowy muffin na musie bakaliowym z czerwoną porzeczką, bakaliami i płatkami kokosa posypany płatkami migdałów
MUFFIN XXL Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
/przepis autorski/
/1 duża porcja/
40 g mąki gryczanej
20 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 80 g musu bakaliowego (może być inny)
ok. 80 g jogurtu naturalnego
mleko do rozrzedzenia ciasta (u mnie sojowe)
duże jajko
łyżka cukru trzcinowego
łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
czerwone porzeczki
bakalie (u mnie jagody Inków, żurawina, rodzynki)
płatki migdałów do dekoracji
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, mus bakaliowy, jogurt, cukier trzcinowy i olej kokosowy.
Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do ciasta wmieszać bakalie, a następnie przełożyć do silikonowej formy na muffinę.
Udekorować czerwoną porzeczką i płatkami migdałów.
Piec ok. 25 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie ostudzić i podawać z dodatkami.
Smacznego!
17 komentarze
Jak zrobic muffina na musie ?
OdpowiedzUsuńPrzepis już jest :)
UsuńRzeczywiście ogromny :) Ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjaki duzy! wyglada super ;)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D Mus bakaliowy? co to takiego? :P
OdpowiedzUsuńDuuuużo przyjemności! :)
OdpowiedzUsuńjak owocowo <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam śniadaniowe muffiny. Twój to chyba najlepszy jaki ostatnio widziałam :3
OdpowiedzUsuńCudowne! Zdjęcia są tak piękne, że niemalże czuję smak tego muffina. Niemalże... :)
OdpowiedzUsuńwyrósł gigantyczny! nie dosyć, że piękny to jeszcze w smaku pewnie cudowny skoro najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZa to nie musiałam już "dojadać" :)
UsuńMuffin-gigant, cudowny <3 Uwielbiam takie śniadaniowe wypieki!
OdpowiedzUsuńSuper wypasiony muffin! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! *-*
OdpowiedzUsuńz chęcią bym Ci go porwała :D
jaki niesamowity <3
OdpowiedzUsuńuhuhuh jest superrr <3
OdpowiedzUsuń