557. Sernik gryczany!
20 maja
Sernik gryczany z ekologicznym kakao i daktylami nadziany powidłami śliwkowymi i orzechami pecan
SERNIK GRYCZANY
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
50 g kaszy gryczanej (pół woreczka)
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka kakao
łyżka cukru pudru trzcinowego
duża łyżka powideł śliwkowych
jajko
kilka orzechów pecan
kilka daktyli
125 g twarogu mielonego (pół kostki)
Kaszę przepłukać, ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez calą noc) rozdrobnić za pomocą widelca z twarogiem, jajkiem, solą, cukrem i pastą waniliową.
Dodać kakao i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, włożyć powidła, orzechy i część daktyli, przykryć pozostałą częścią.
Na wierzchu ułożyć pozostałe pokrojone daktyle.
Zapiekać przez ok. 25 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
14 komentarze
bardzo apetycznie zgrane smaki! :) od razu nabiera się ochoty na sernik, daktyle i pekany :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDzisiejszy sernik zupełnie nie prezentuje się jak sernik, ale bynajmniej nie w negatywnym tego słowa znaczeniu! :)
OdpowiedzUsuńMusiał być rewelacyjny! Nawet nie próbuję sobie tego smaku wyobrazić... :)
OdpowiedzUsuńPycha! I to w dodatku z powidłami śliwkowymi:)!
OdpowiedzUsuńnawet nie wyobrażam sobie jak musiał bosko smakować!
OdpowiedzUsuńwyczuwam coś glutenfree <3 można prosić o przepis? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzy odrobinie wolnego czasu uzupelnie post o przepis :)
UsuńJak zwykle dziś super <3
OdpowiedzUsuńAle jak to przygotować, bo wygląda cudnie..tylko jak ? :D
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu, na pewno jest smaczny .xx
OdpowiedzUsuńwidzę PROGRES w fotkach bo wyglądaja MEGA profesjonalnie
OdpowiedzUsuńA przepisu możemy się spodziewać? :) Bo podrażniłaś moje kubki smakowe i co dalej?? ;)
OdpowiedzUsuńJuz jest :)
Usuń