587. Miodowy omlet jaglany!
08 lipca
Stęskniłam się za omletami...
A dzisiejszy mogę zaliczyć do tych najulubieńszych.
Cały dzień był taki skwar, że nawet we Włoszech takiego nie było. No przynajmniej nie było tak parno.
A dziś obkupiłam się w warzywa i owoce sezonowe. Dwa kilogramy truskawek, kilogram czereśni, kilogram borówek i pół kilograma czerwonej porzeczki. A wychodząc z psem godzinę temu zaopatrzyłam się również w maliny. Nic tylko się teraz zajadać! Bo następne dopiero za rok :)
Omlet z płatków jaglanych i mąki jaglanej podany z lodowym musem bananowo-śmietanowym i truskawkami
Omelette mit Hirseflocken, cremigen Bananen-Mousse und Erdbeeren serviert
Omelette mit Hirseflocken, cremigen Bananen-Mousse und Erdbeeren serviert
OMLET JAGLANY
/1 PORCJA/
/przepis autorski/
Składniki:
2 jajka
łyżeczka stopionego masła
40 g płatków jęczmiennych
łyżka miodu
15 g mąki jaglanej
kilka kropel aromatu rumowego
1/3 łyżeczki sody
sól
Przygotowanie:
1. Płatki zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Na początek polecam zalać około 0,5 cm ponad ich poziom, później ewentualnie dolać więcej wrzątku.
2. Jajka zmiksować z płatkami, miodem drahimskim, aromatem i odrobiną soli.
3. Odstawić na co najmniej 15 minut.
3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
4. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować serkiem i owocami.
Smacznego!
15 komentarze
Proszę o przepis ;)
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńDlaczego ja nie potrafię smażyć takich omletów!? Twój jest idealny :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie, też kiedyś nie potrafiłam :)
UsuńTaka głupia prośba, mogłabyś sfotografować i pokazać swoją patelnię na której smażysz omlety? :P
OdpowiedzUsuńOczywiście! Jutro dodam :)
Usuńach te Twoje mistrzowskie omlety :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńJaki piękny omlet! Mi to chyba nigdy taki nie wyjdzie :p
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ten omlet! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Jest znakomity ♥
OdpowiedzUsuńni-czym de-ser <333
OdpowiedzUsuńJak zwykle mega puszysty, dopada mnie zazdrość! :)
OdpowiedzUsuńoj tak, korzystajmy z letnich owoców, póki się da, później będziemy tęsknić przez kolejne pół roku :)
OdpowiedzUsuńomlet cudowny! :)
pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń