614. Lody, lody, dla ochłody :) Sernikowe!
03 sierpnia
Lody sernikowe z bananem, białą porzeczką, syropem z agawy i kaszą gryczaną* podane z nektarynką i borówkami
SERNIKOWE LODY Z KASZĄ GRYCZANĄ
/przepis własny/
Składniki:
1 zamrożony średni banan (ok. 150 g)
100 g mrożonej białej porzeczki
4 kostki lodu
2 łyżki syropu z agawy
150 g maślanki
100 g twarogu sernikowego
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Banana, porzeczki i maślankę zmiksować w blenderze. Następnie dodać twaróg, syrop, kaszę gryczaną, ekstrakt i lód. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przelać do szklanki i umieścić na minimum pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami, bazylią i podawać.
SERNIKOWE LODY Z KASZĄ GRYCZANĄ
/przepis własny/
Składniki:
1 zamrożony średni banan (ok. 150 g)
100 g mrożonej białej porzeczki
4 kostki lodu
2 łyżki syropu z agawy
150 g maślanki
100 g twarogu sernikowego
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Banana, porzeczki i maślankę zmiksować w blenderze. Następnie dodać twaróg, syrop, kaszę gryczaną, ekstrakt i lód. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przelać do szklanki i umieścić na minimum pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami, bazylią i podawać.
Smacznego!
Cheesecake ice cream with buckwheat
/ own recipe /
Ingredients:
1 medium frozen banana (approx. 150 g)
100 g frozen white currants
4 ice cubes
2 tablespoons of agave syrup
150 g of buttermilk
100 g cheesecake quark
4 tablespoons of cooked buckwheat
vanilla extract
Preparation:
Banana, currants and buttermilk mix in a blender. Add the cheesecake quark, syrup, buckwheat, extract and ice. Mix again. At the end pour into a glass and place for a minimum half an hour in the freezer. After this time, remove, decorate with fruit, basil and serve.
Enjoy your meal!
13 komentarze
Skąd Ty bierzesz te wszystkie cudowne łyżeczki? :)
OdpowiedzUsuńZe sklepu z niemieckim towarem ;D
Usuńjak pięknie, kolorowo! lody sernikowe brzmią pysznie :)
OdpowiedzUsuńsernikowee?
OdpowiedzUsuńto coś dla sernikożercy czyli mnie :))
mniammm, aż chce się sięgnąć po coś słodkiego
OdpowiedzUsuńLody w każdej wersji są dobre :)
OdpowiedzUsuńLody na śniadanie? Jestem na tak! :D
OdpowiedzUsuńjak się robi?
OdpowiedzUsuńPrzepis już jest :)
Usuńjak słyszę lody sernikowe, to przypomina mi się budka z lodami gałkowymi Carte D'or w Krakowie gdzieś na rynku, gdzie jadłam właśnie sernikowe i cynamonowe jeszcze - najlepsze lody gałkowe jakich kiedykolwiek próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńI te Twoje też takie apetyczne!
Jak zwykle BOSKI pomysł
OdpowiedzUsuńPyszności... lody i owoce! :)
OdpowiedzUsuńLody uwielbiam, ale nie uwielbiam skaczących kilogramów :d Dlatego też postawiłam na własnoręcznie robione lody, które nie powiem, nie wiadomo jak zdrowe nie są, ale na pewno zdrowsze niż te z marketu :)
OdpowiedzUsuń