615. Ślimaczki z ciasta francuskiego!
04 sierpnia
Jutro moje urodziny...
Więc dzisiaj upiekłam ślimaczki z masłem orzechowym :)
Zrobiłabym je jutro, ale... wyjeżdżam do Poczdamu! Zamierzam trochę pozwiedzać i zaopatrzyć się w niemieckie produkty. Rano przed wyjazdem zapewne zjem upieczone dzisiaj przy okazji ciacho.
Na pewno po powrocie dodam jakieś zdjęcia :)
Ślimaczki z ciasta francuskiego czekoladowym masłem orzechowym
EKSPRESOWE ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
płat ciasta francuskiego XXL (u mnie prawie 375 g)
roztrzepane jajko do posmarowania
masło orzechowe czekoladowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwinąć na blacie i dokładnie posmarować masłem orzechowym, zostawiając odstęp przy krawędziach (żeby nadzienie nie wypłynęło).
Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na około 2-3cm plastry.
Gotowe roladki rozłożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstęp (powiększą się podczas pieczenia :)).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do zrumienienia.
Po tym czasie ostrożnie wyjąć i podawać.
Smacznego!
6 komentarze
uwielbiam takie ślimaczki, robiłam je już kilka razy :)
OdpowiedzUsuńudanego wyjazdu w takim razie życzę :)
Ale Ci zazdroszczę wyjazdu! Zatem udanych urodzin :)
OdpowiedzUsuńmniamm, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMiłego wyjazdu! :) Dawno nie jadłam ciasta francuskiego :(
OdpowiedzUsuńUdanego wyjazdu :D
OdpowiedzUsuńTakie proste, a tak zachwycające :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń