686. Bułeczki z ricotty!
15 października
Tak na dobrą sprawę, to są to pierwsze bułeczki na tym blogu! Aż sama nie mogę uwierzyć, że jeszcze ich nie robiłam. Korzenne, w środku mięciutkie z kawałkami jabłek i płatkami jaglanymi, na zewnątrz chrupiące. Nie ma to jak gorące, pyszne bułeczki w deszczowy poranek... W dodatku gotowe w 20 minut. :)
PS. I znalazłam nową, ulubioną ricottę - najbardziej zbliżoną do tej, którą jadłam codziennie we Włoszech :)
Korzenne* bułeczki z ricotty, semoliny i mąki owsianej pełnoziarnistej nadziane kawałkami jabłka podane z konfiturą z czarnej porzeczki, pieczonymi kawałkami jabłka i migdałowym* jogurtem greckim
* cynamon, gałka muszkatołowa (Crazy Jack), kardamon, pieprz czarny** ekstrakt migdałowy
BUŁECZKI Z RICOTTY
/przepis własny/
35 g semoliny
25 g mąki kokosowej
łyżeczka płatków jaglanych (Incola)
jajko
łyżeczka stopionego masła ghee
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu
dowolne przyprawy korzenne (może być gotowana mieszanka do piernika)
małe jabłko pokrojone w kostkę
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać.
Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze.
Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
11 komentarze
wspaniałe bułeczki! nie ma n ic lepszego niż domowe i jeszcze cieplutkie na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńNie ma innej opcji- w weeknd robię bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle rewelacyjne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmniaam ;D
OdpowiedzUsuńJak zrobić takie bułeczki ?
OdpowiedzUsuńPrzepis już dodany :)
Usuńjaka ricotta? :D smakowicie :D
OdpowiedzUsuńLes Croises :)
Usuńgdzie, gdzie, gdzie takową ricottę znalazłaś?! :o przepraszam, ale to wzbudziło we mnie nie małe podniecenie:D
OdpowiedzUsuńW E. Lecrelc :)
UsuńCo ja mogę więcej powiedzieć... GE-NIA-LNE! :D
OdpowiedzUsuń