Karmelowe gofry owsiane.
27 stycznia
Karmelowo-rumowe gofry z bezglutenowych płatków owsianych z morelami podane z cukrem pudrem trzcinowym, różowymi winogronami, kremem karmelowym i mascarpone
Dawno ich tutaj nie było, a to przecież jedne ze smaczniejszych gofrów! Mięciutkie, pożywne, mocno karmelowe dzięki dodatkowi rumowego kremu toffi z chrupiącymi kawałkami karmelu.
Bazę gofrów stanowiły moje ulubione, bezglutenowe płatki Provena. Próbowałam wcześniej już wersji bez dodatków, tym razem skusiłam się na wersję z morelami. Jest pyszna! Zapakowana w pojedyncze paczuszki, dzięki czemu można ją zabrać do pracy.
Możecie kupić je w sklepie internetowym Gfree24.pl, gdzie znajdziecie duży wybór bezglutenowych produktów w przystępnych cenach. Sklep zachęca przejrzystą szatą graficzną, dzięki której łatwo odnaleźć poszczególne produkty. Gorąco polecam tam zajrzeć! :)
KARMELOWE GOFRY OWSIANE
/przepis własny/
50 g płatków Provena z morelami
20 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka kremu karmelowego z rumem
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
Płatki zalać wrzątkiem około 0,5cm ponad ich poziom i wymieszać.
Dodać mąkę, krem, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajko i stopiony olej kokosowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut.
Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelać ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto na placuszki.
Piec aż do zarumienienia (u mnie 3 minuty).
Smacznego!
KARMELOWE GOFRY OWSIANE
/przepis własny/
50 g płatków Provena z morelami
20 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka kremu karmelowego z rumem
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
Płatki zalać wrzątkiem około 0,5cm ponad ich poziom i wymieszać.
Dodać mąkę, krem, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajko i stopiony olej kokosowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut.
Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelać ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto na placuszki.
Piec aż do zarumienienia (u mnie 3 minuty).
Smacznego!
13 komentarze
O mniam! Uwielbiam karmelowe smaki, dlatego takie gofry wchłonęłabym aż by mi się uszy trzęsły :D
OdpowiedzUsuńKarmelowe muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńależ to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńNaszła mnie ochota na mascarpone :D
OdpowiedzUsuńKarmelowe ? zabieram jednego gofra ! :D
OdpowiedzUsuńMmm magicznie te gofry aż mi ślinka pociekła. Poza tym wczoraj włączyłam swoja gofrownice i wyczarowałam niebiańskie gofry więc jestem podwójnie "rozsmaczona: xd
OdpowiedzUsuńKarmelowe gofry! Musiały być cudowne <3
OdpowiedzUsuńKarmelowe gofry? Cudownie! :)
OdpowiedzUsuńkrem karmelowy!? chcę go i gofry też chcę :D
OdpowiedzUsuńłaaaaaał! takie gofry kojarzą mi się z latem!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńjak widzę gofry to od razu myślę o lecie, pięknie podane
OdpowiedzUsuń