Herbaciany croissant brioché.
10 marca
Herbaciany croissant brioché zapieczony w serniczku z karmelizowanymi orzechami i pokruszonymi ciasteczkami korzennymi; organiczna czarna herbata
Herbaciany croissant brioché
/przepis autorski/
1 croissant brioché
(może być rogal maślany lub croissant z ciasta francuskiego)
150 g waniliowego twarogu sernikowego
jajko
2 łyżki mąki sezamowej (Sukrin)
łyżka karmelizowanych orzechów
dwa pokruszone ciasteczka korzenne
100 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie organiczna, czekoladowa z chilli)
Zaparzyć mocną herbatę. W naparze zanurzać croissanta, tak aby lekko nią nasiąknął.
Twaróg zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie dodać pokruszone ciasteczka.
Kokilkę dobrze natłuścić, umieścić w niej croissanta, a następnie wypełnić masą serową.
Po wierzchu posypać karmelizowanymi orzechami.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (aż się zarumieni).
Po tym czasie wyjąć, posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
14 komentarze
Ojej! Świetny pomysł! W życiu bym na to nie wpadła :) Pysznie wygląda i na bank świetnie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ten croissant.Wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńa cóż to za cudo ??? wspaniałę sniadanko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńO jaa, ale fajne! :D
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:) Ja dzisiaj zapiekłam, ale owsiankę:)
OdpowiedzUsuńO-MÓJ-BO-ŻE to najlepsze śniadanie jakie dotąd widziałam :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i tak też musiał smakować (:
OdpowiedzUsuńCoś cudownego, aż mi ślinka cieknie! A croissanty te uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie cudo <3
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Pierwszy raz widzę coś takiego ! ale to musiało być pyszne ! uwielbiam croissanty ! :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie *.* kocham croissanty, więc na pewno kiedyś wypróbuję, mniam!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńToż to wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńKusisz :)
OdpowiedzUsuń