Gryczane crumpets.
14 maja
Crumpets, czyli jedne z moich ulubionych placuszków.
Charakteryzują się trochę inną strukturą niż
te wykonane z pomocą samych drożdży.
Mają więcej dziurek, zarówno na powierzchni
jak i w samej strukturze (co jest zasługą dodatku sody oczyszczonej).
Na blogu gościły już dwa razy, jednak w wersji gryczanej jeszcze nie!
Dzięki niej uzyskały wyrazisty posmak, który w połączeniu z ulubionymi,
cudnie miodowymi kasztanami, kremowym serkiem waniliowym słodzonym stewią*, korzennym syropem
i brzoskwinią stworzyły śniadanie idealne!
Gryczane crumpets na ekologicznej wodzie kokosowej podane z kasztanami jadalnymi bio, korzenną brzoskwinią, domowym twarożkiem waniliowym słodzonym Stevinem w kryształkach (Intenson) i syropem korzennym smażone na oleju kokosowym (Intenson)**
W ekologiczne kasztany jadalne jak i w wodę kokosową
zaopatrzam się w sklepie internetowym
Zielonyspichlerz.pl, który cały czas poszerza swój asortyment.
Polecam zajrzeć :)
***
GRYCZANE CRUMPETS
/przepis własny/
/4 duże sztuki/
Składniki:
200 ml wody kokosowej bio
20 g świeżych drożdży + cukier + mleko roślinne
170 g mąki gryczanej
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml syropu klonowego
olej kokosowy
Przygotowanie:
***
GRYCZANE CRUMPETS
/przepis własny/
/4 duże sztuki/
Składniki:
200 ml wody kokosowej bio
20 g świeżych drożdży + cukier + mleko roślinne
170 g mąki gryczanej
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml syropu klonowego
olej kokosowy
Przygotowanie:
1) W około 3 łyżkach mleka (u mnie sojowe) rozpuszczam drożdże i dodajemy cukier.
Odstawiam na 15 minut.
2) Następnie dolewam wody kokosowej, dodaję sól, mąkę, syrop i jajko.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
2) Odstawiam je na około pół godziny, żeby drożdże zaczęły "pracować".
3) Dobrze rozgrzaną patelnię smaruję dokładnie rozpuszczonym olejem kokosowym,
a do ciasta dodaję sody oczyszczonej i mieszam.
4) Na patelni kładę natłuszczone foremki w kształcie kwiatów i wypełniam je ciastem.
5) Smażę aż do do czasu gdy nabiorą złotego koloru.
6) Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
5 komentarze
Oooo kolejna pychotka :)
OdpowiedzUsuńPysznie! I tak wiosennie podane. :)
OdpowiedzUsuńGryczane placuszki, kasztany, brzoskwinia i do tego twarożek waniliowy? Raj na ziemi! :-)
OdpowiedzUsuńCudne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wiosennie :-). Jeszcze nie próbowałam crumpets.
OdpowiedzUsuń