Pierogowy przekładaniec i placki.
24 września
Przekładaniec z pierogów nadzianych truskawkami*, truskawek,
kokosowego mascarpone**, borówek i mlecznej pianki
*z organicznej mąki z kassawy (Otto's Naturals)
**słodzonego stewią w kryształkach (Stewiarnia.pl)
A na życzenie kilku czytelników, jedna z ostatnich "drugich kolacji" - placki z kaszy gryczanej i mąki kasztanowej podane z domowym musem jabłkowym, jogurtem greckim, domowym musem jagodowym i jagodami
***
WEGAŃSKIE PIEROGI Z KASSAWY
/przepis własny/
Ciasto:
85 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego
Nadzienie:
3 łyżki syropu z kwiatu kokosa + kilka rozgniecionych truskawek
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierogi są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
***
WEGAŃSKIE PIEROGI Z KASSAWY
/przepis własny/
Ciasto:
85 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego
Nadzienie:
3 łyżki syropu z kwiatu kokosa + kilka rozgniecionych truskawek
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierogi są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
5 komentarze
Nie ma to jak pierooogi! Wolę na słono, ale na słodko też absolutnie chętnie zjem. :P
OdpowiedzUsuńHah, pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :D
OdpowiedzUsuńPierogi najlepsze <3
Pierogów podanych w takiej formie to jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńślicznie!
OdpowiedzUsuń