Wegańska drożdżówka kokosowa.
28 września
LO Po raz kolejny okazało się, że wegańskie nie oznacza mniej smaczne :)
Wegańska drożdżówka kokosowa ze śliwką i kruszonką podana z kokosowym jogurtem sojowym, nektarynką, figą i czekośliwką
Od niedawna w Polsce dostępne są napoje kokosowe marki Koko.
Według mnie - najlepsze obecnie na rynku, jeśli chodzi o produkty tego typu
- są gęstsze i "bardziej kokosowe" niż napoje, które do tej pory miałam okazję próbować (jak wiadomo, głównie składają się one z wody i jakiegoś - wyrażonego w % dodatku mleka kokosowego). A do wyboru mamy wersję naturalną oraz... czekoladową!
Obie możecie kupić w Almie.
PS. Czekolada & kokos to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń, szczególnie po spróbowaniu deseru o takim smaku i owsianki na bazie drugiego wariantu wspomnianego napoju :)
***
WEGAŃSKA DROŻDŻÓWKA KOKOSOWA
/przepis autorski/
50 g mąki pszennej tortowej
25 g mąki ryżowej
ok. 10 g świeżych drożdży
mała śliwka
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
60 ml napoju kokosowego
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
+ kruszonka
+ cukier do posypania
Smacznego!
- są gęstsze i "bardziej kokosowe" niż napoje, które do tej pory miałam okazję próbować (jak wiadomo, głównie składają się one z wody i jakiegoś - wyrażonego w % dodatku mleka kokosowego). A do wyboru mamy wersję naturalną oraz... czekoladową!
Obie możecie kupić w Almie.
PS. Czekolada & kokos to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń, szczególnie po spróbowaniu deseru o takim smaku i owsianki na bazie drugiego wariantu wspomnianego napoju :)
***
WEGAŃSKA DROŻDŻÓWKA KOKOSOWA
/przepis autorski/
50 g mąki pszennej tortowej
25 g mąki ryżowej
ok. 10 g świeżych drożdży
mała śliwka
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
60 ml napoju kokosowego
łyżeczka pasty waniliowej
dwie łyżki syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
+ kruszonka
+ cukier do posypania
Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy ciepły napój kokosowy i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Na wierzchu umieszczamy przekrojoną na pół śliwkę, posypujemy cukrem i smarujemy olejem kokosowym. Na koniec robimy "kruszonkę": mieszamy masło migdałowe z domowym musli typu crunchy lub granolą. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła.
Smacznego!
13 komentarze
Zadna kupna nie moze sie z nia rownac :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio zajadam się połączeniem czekolady i kokosa - najlepszy jest w moim ulubionym sojowym serku od Provamel właśnie kokos i czekolada. Taka nowość z tego co zauważyłam. :-) A przynajmniej na opakowaniu jest dumny napis ,,NEW!" :P
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakują desery od Danival <3
Usuńcudnie słodko! ;-)
OdpowiedzUsuńA przepis? bo wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTak, już jest :)
Usuńa podasz przepis?
OdpowiedzUsuńCudo i to w dodatku kokosowe <3
OdpowiedzUsuńKolory jesienne ale jednak dalej lato!Pysznie!:)
OdpowiedzUsuńco domowe to domowe :) przynajmniej się wie, co się je :)
OdpowiedzUsuńidealne! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że te mleka są takie drogie :(
OdpowiedzUsuńCzekolada i kokos to idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńi do tego figa *.*