Knedle z batata.
08 października
Knedle z batata nadziane śliwkami podane z opiekanym musli czekoladowym Verival,
kiwi gold i jogurtem jagodowym
KNEDLE Z BATATA
/1 porcja/
150 g puree z batata
30 g mąki z pszenicy durum
30 g mąki jaglanej
1 małe jajko
3 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
kilka węgierek
łyżeczka pasty waniliowej
do podania:
+ granola czekoladowa Verival
+ jogurt
+ dowolne owoce
1. Puree zmieszać z jajkiem za pomocą widelca.
2. Dodać obie mąki, cukier puder, sól i pastę waniliową.
3. Wszystko wymieszać na gładką masę.
4. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, w środek wkładać połówkę śliwki, formować kuleczki.
5. Zagotować wodę.
6. Knedle gotować ok. 7 minut.
7. Po tym czasie wyjąć i pozwolić trochę odparować.
8. Podawać z jogurtem, owocami i granolą.
Smacznego!
15 komentarze
wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńW weekend robie!
OdpowiedzUsuńKurczę, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńZ batatami kombinowałam przez pewien okres tego roku po czym trochę o nich zapomniałam. Chyba sobie przypomnę, bo knedle są wspaniałe. :)
OdpowiedzUsuńMniam, genialnie wyglądają, ale nawet nie wiedziałam, że takie knedle można zrobić!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam knedli! Wyglądają pysznie... :-)
OdpowiedzUsuńEleganckie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z batatami, fajny kolor wyszedł tych knedli :)
OdpowiedzUsuńBatatowe pysznosci :D
OdpowiedzUsuńZ batata!? *____* jadłam może batata dwa razy w życiu bo był w przecenie w biebrze :D Jeden ugotowałam drugi upiekłam :) Dziwnie mi smakował, ale w wersji knedelkowej musiał smakować obłędnie ^^
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Takich knedli jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńciekawe czy smakują tak dobrze jak wyglądają?
OdpowiedzUsuńLepiej niż ziemniaczane.
UsuńCzy zmąki orkiszowej też będą dobre?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń