Gofry z ciecierzycy.
02 listopada
Herbaciane gofry z ciecierzycy podane z musem z mango i surowymi pistacjami
HERBACIANE GOFRY Z CIECIERZYCY
/przepis własny/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
50 g mąki (u mnie z pszenicy kamut, ale może być zwykła pszenna tortowa)
10 g mąki słonecznikowej (można zastąpić mąką)
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100-150 ml mocnego naparu z herbaty
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Piec około 4 minut (jeżeli gofrownica ma mniejszą moc, to dłużej).
Uwaga: gofry są gotowe gdy można swobodnie otworzyć urządzenie,
a para przestanie się z niego ulatniać.
Wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarze
łaaaał genialne te gofry!
OdpowiedzUsuńGofry z ciecierzycy, a to dopiero genialny pomysł. :-) Nie dość, że smakują smacznie to jeszcze z takich dobrych składników, no ja jestem zachwycona. :-)
OdpowiedzUsuńMus z mango i pistacje - uwielbiam to połączenie ;) Gofry z ciecierzycy to jedne z tych najlepiej mi znanych, następny razem pokuszę się o herbacianą wersję, bo to takie jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńmam smaka na gofraaaa!
OdpowiedzUsuńMi się zawsze dłuży czekanie na gofry ale może w weekend spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyborne śniadanko :)
OdpowiedzUsuń