Omlet z ricotty i mascarpone - mój faworyt.
29 listopada
Samo zdrowie na talerzu... takie śniadania to ja lubię!
Omlet z mascarpone i ricotty podany z pastą z awokado i banana, pestkami granatu
i sproszkowanym rokitnikiem
Słyszeliście o rokitniku? Jego owoce to niezaprzeczalne superfoods!
Dlaczego?
- zawierają 60 różnych antyoksydantów
- dostarczają 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
- są bogate w witaminy A, B1, B2, B12 (!), C, E i K
- zawierają kwasy tłuszczowe omega (!)
- w jednej paczuszce (50 g) zawarte jeż aż pół kilograma świeżych owoców!
- są nazywane "owocami piękności", często używa się ich do produkcji kosmetyków do twarzy i włosów, a także suplementów diety.
Proszek z rokitnika zamówicie TUTAJ
***
OMLET Z MASCARPONE I RICOTTY
/przepis własny/
50 g mascarpone
75 g ricotty
40 g mąki graham
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżka syropu daktylowego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
7 komentarze
zazdroszczę Ci tych omletów, które są mega wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńUwielbiam omleta z mascarpone i z ricottą, ale nigdy nie łączyłam tych serków - do wypróbowania ;D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)
Ale puchaty omlecik. :-)
OdpowiedzUsuńAle Ci wyszedł puchacz !! Uwielbiam takie omlety ;)
OdpowiedzUsuńO rokitniku słyszałam, ale w takiej postaci nigdy nie używałam póki co ;)
ślicznie ci urósł ten omlecik <3
OdpowiedzUsuńGenialnie si ę prezentuje. Bardzo fajnie Ci urosnął :)
OdpowiedzUsuń