Dyniowe pączki inaczej, czyli ebelskivers.
10 stycznia
Dyniowe ebelskivers, czyli miniaturowe pączki wywodzące się z Danii, jednak w bardzo zdrowej wersji. Pączki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Na Tłusty Czwartek (który już za niecały miesiąc!) będą jak znalazł. Na pewno jest to też dobra alternatywa dla osób będących na diecie odchudzającej - dzięki takim zdrowym zamiennikom mogą bez wyrzutów sumienia zjeść kilkanaście pączuszków i kontynuować swoją dietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania.
WEGAŃSKIE EBELSKIVERS Z DYNIĄ
/przepis własny/
70 g mąki owsianej
10 g wegańskiego żółtka MyEy
około 80 ml naturalnego mleka sojowego
80 g gęstego puree z dyni
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka syropu daktylowego
olej kokosowy do natłuszczenia formy
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Powinna być gęsta, ale łatwo spływać po łyżce.
Smażyć w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 4 minut.
Wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
9 komentarze
Wyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo ale to bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :D Takie kuleczki :)
OdpowiedzUsuńAle świetne! :) Szkoda, że nie mam takiego wypiekacza :(
OdpowiedzUsuńKocham ich kształt <3
OdpowiedzUsuńWyglądają BOSKO! PYSZNIE!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńCudne są te dyniowe pączusie ...;))
OdpowiedzUsuńW czym je pieczesz? Chętnie bym kupiła taka maszynę :)
OdpowiedzUsuń