Naleśniki z kokosowym twarożkiem.
15 stycznia
Ostatnio naleśniki coraz częściej pojawiają się na śniadanie, obiad lub kolację.
W wersji śniadaniowej oczywiście na słodko, na obiad i kolację - na wytrawnie
(ze szpinakiem i serem czy z warzywami w stylu meksykańskim).
Ciasto naleśnikowe do dzisiejszego śniadania wykonałam z mąki pszennej graham
z dodatkiem jaglanej, a same naleśniki nadziałam twarożkiem wymieszanym
z prawdziwą wanilią oraz wiórkami i cukrem z kwiatu kokosa.
Wyszły sprężyste i nie rozrywały się. Polecam!
NALEŚNIKI Z MĄKI GRAHAM
/przepis własny/
Ciasto:
3/4 szklanki mąki graham
1/4 szklanki mąki jaglanej
szklanka mleka/mleka roślinnego
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Nadzienie:
twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:
2 łyżki wiórków kokosowych
cukier z kwiatu kokosa
+
mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej
ilości oleju lub masła klarowanego.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostygnięciu nadziać twarogiem i dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
***
Wanilię w proszku bio dostaniecie w sklepie internetowym
5 komentarze
Dawno nie jadłam naleśników... Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla zwykłych naleśników. :D Poproszę takie jutro na śniadanie. Mimo, że wolę Pancakes.
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, chętnie bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zmiana na blogu. Na plus! :)
OdpowiedzUsuńA naleśniki z serem uwielbiam najbardziej ;3
Ekstra! :) Naleśniki prezentują się bardzo apetycznie, chętnie bym spróbował :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń