Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą!
16 czerwca
BATATOWY SERNIK NA RAZ
/1 porcja/
200 g twarogu sernikowego
150 g ugotowanego batata
35 g waniliowego proszku budyniowego
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu migdałowego
2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
4 kostki tagatozy
łyżka musu truskawkowego
truskawka do dekoracji
Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki tagatozy.
Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową.
Wierzch udekorować musem truskawkowym.
Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
***
Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym
podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :)
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tagatozy, to gorąco zachęcam - jest to zdrowy słodzik pochodzenia naturalnego i doskonała alternatywa dla cukru. Smakuje jak biały cukier, ma prawie trzy razy mniej kalorii niż sacharoza, a co najlepsze - pozbawiona jest gorzkiego posmaku, charakterystycznego dla sztucznych słodzików. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, na diecie i unikających cukru, jak również diabetyków. Tagatoza nie zawiera laktozy, choć naturalnie w niej występuje. Oprócz wersji w kostkach, dostępna jest też w formie tabletek, saszetek i kryształków. Ode mnie duży plus za naturalny smak i naturalność. Oby więcej takich produktów na rynku :)
2 komentarze
Niektóre składniki są mi nieznane, ale i tak chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDzisiaj z batatów robiłam frytki, ale taki serniczek chętnie bym wszamała do kawy :)
OdpowiedzUsuń