Omlet a'la tiramisu.
22 lipca
OMLET A'LA TIRAMISU
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
100 g mascarpone
40 g mąki z zielonych bananów
(może być gryczana, pszenna lub inna)
ok. 40 ml espresso 100 % Arabica
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin
płaska łyżka konfitury malinowej bio
+
dowolny jogurt i owoce oraz
ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda
Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę.
Odstawić na 10 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę
i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
***
Wszystkie składniki wyróżnione kursywą możecie kupić
w sklepie internetowym z ekologicznymi przysmakami prosto ze słonecznej Italii:
Jeśli lubicie włoskie produkty, koniecznie rzućcie okiem.
Wybór jest naprawdę duży, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)
Ostatnio w moje ręce trafiły nie tylko produkty, których użyłam do przygotowania tego przepisu,
ale także inne:
bruschetta z borowików,
krem ze szparagów,
obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami
oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe).
PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek!
4 komentarze
Pycha :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, chętnie wypróbuje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
żwyność bezglutenowa
Wygląda obłędnie, pięknie wyrósł! :)
OdpowiedzUsuńJest idealny :)
OdpowiedzUsuń