Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon.
03 sierpnia
Dziś w moim śniadaniu trochę ciekawych i jak zawsze w 100% zdrowych produktów.
Syrop z yaconu to środek słodzący pozyskiwany z bulwiastych korzeni roślin pochodzących z Andów. Ich największą zaletą jest fakt, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi. W związku z tym mogą być spożywane przez diabetyków. Syrop w smaku przypomina karmelizowany cukier, jednak jest od niego o wiele zdrowszy. Dostarcza wielu witamin, m.in. A, C i E, a także potasu, magnezu oraz wapnia. Ponadto zawiera probiotyki Bifidobacterium i Lactobacillus ułatwiające wchłanianie witamin z gupy B oraz wapnia. Same plusy! Nie należy jednak przekraczać zalecanej dawki, czyli dwóch łyżek dziennie.
Yacon w proszku to po prostu zmielony korzeń tej rośliny. Z jego wersją "pierwotną" spotkałam się po raz pierwszy na targu we Włoszech. Jest to słodka bulwa przypominająca w smaku arbuza i gruszkę. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako naturalny słodzik w wypiekach czy koktajlach. Dostarcza potasu, witamin, żelaza, błonnika i wielu innych składników odżywczych.
Kelp jest z kolei wodorostem bogatym w zestaw minerałów, który spotykany jest w wodach morskich. Zawiera witaminy A, z grupy B, C, D, E, K, minerały: żelazo, fluor, cynk, miedź, bor, molibden, siarkę, brom, fosfor, wapń, potas, magnez oraz selen. Najwięcej w nim jest jednak jodu, pomocnego osobom z niedoczynnością tarczycy.
PRZEPIS / RECIPE =>
BANANA RED LENTIL OMELETTE
/ 1 serving /
100 g cooked red lentils
35 g buckwheat flour
5 g powdered kelp seaweed
5 g yacon root powder
pinch of salt
1 teaspoon vanilla paste
half a large banana
1 teaspoon coconut blossom sugar
2 eggs
1/2 teaspoon cream of tartar
or baking powder
+
wild strawberries (or another fruits)
organic yacon syrup
cantaloupe
All the ingredients mix in a blender until smooth.
Batter should be fluffy and thick.
Fry in hot and greased pan for about 6 minutes.
Flipping should be especially careful,
because the omelette is very soft.
Serve immediately after removing from the pan with your favorite toppings.
Enjoy!
BANANOWY OMLET Z CZERWONEJ SOCZEWICY
/przepis autorski/
/1 porcja/
100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
35 g mąki gryczanej (może być inna)
5 g bio sproszkowanych wodorostów kelp
5 g bio korzenia yaconu w proszku
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
pół dużego banana
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego
lub proszku do pieczenia
lub proszku do pieczenia
+
poziomki (lub inne owoce)
bio syrop z yaconu
melon kantalupa
melon kantalupa
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę,
która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni
na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
Przy przewracaniu należy szczególnie uważać,
gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką.
Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił.
która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni
na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
Przy przewracaniu należy szczególnie uważać,
gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką.
Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił.
Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
***
Yacon jak i wodorosty możecie kupić
w sklepie internetowym z ekologiczną żywnością
=>LINK<=
2 komentarze
Wspaniale ci wyszedł *.* takiego wysokiego, to jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
chrupacz-poranny.blogspot.com
Yacon to dla mnie nowość... A omlet świetny, bardzo puszysty :)
OdpowiedzUsuń