Sernik bananowy z morelami i quinoa.
04 sierpnia
SERNIK Z BANANEM I PŁATKAMI QUINOA
/przepis własny/
30 g płatków quinoa (Quinola Mothergrain)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki syropu daktylowego
jajko
150 g twarogu sernikowego
dojrzały banan
dwie morele
Płatki zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia.
Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem,
proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Masę przelać do natłuszczonego naczynia,
na wierzchu ułożyć połówki moreli.
Piec ok. 30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać.
Smacznego!
BANANA CHEESECAKE WITH QUINOA FLAKES
30 g quinoa flakes (Quinola Mothergrain)
1/3 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla paste
2 tablespoons date syrup
1 egg
150 g curd cheese
ripe banana
two apricots
Pur flakes with boiling water to their level and set aside.
Mix with cream cheese, egg, banana,
baking powder, syrup and vanilla paste.
Preheat oven to the 180 degrees.
Pour batter into greased dish
and lay on top the apricot halves.
Bake approx. 30 minutes.
Cool and serve.
Enjoy!
6 komentarze
płatki quinoa uwielbiam solo, ale czuję, że w takim serniku też by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie *.* Też bym z chęcią dorwała morele :)
OdpowiedzUsuńCiekawy serniczek :)
OdpowiedzUsuńSkąd masz taką miseczkę w kształcie serca? Jest urocza! :) Chętnie bym wypróbowała przepis, ale w tej miseczce to z większą przyjemnością byłoby jeść:)
OdpowiedzUsuńTo naczynko ma już 4 lata, dostałam je w prezencie :)
UsuńSernik wygląda nieziemsko :) Smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń