Jednoporcjowe ciastko orkiszowe z pekanami.
02 września
ORKISZOWE CIASTKO Z JABŁKIEM I PEKANAMI
/przepis własny/
60 g orkiszu ekspandowanego
duże jajko
ok. pół szklanki mleka roślinnego
łyżka cukru z kwiatu kokosa
szczypta soli
małe jabłko
łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka pokruszonych orzechów pekan
kilka kawałków suszonego mango
łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu)
Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem.
Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Nastęnie dodać stopione masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję,
wsypać pokruszone pekany i pocięte kawałki suszonego mango.
Na koniec pokroić jabłko w kostkę i również dodać do ciasta.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
Orzechy pekan, mango i orkisz znalazłam w najnowszej edycji FitLoveBox'u.
Oprócz nich w paczce była również kawa żołędziówka oraz baton warszawski.
4 komentarze
super pomysł na ciastko :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńCudnie to wymyśliłaś :) mam pytanko- czym robisz zdjęcia, lustrzanką? Wychodzą pięknie!
OdpowiedzUsuńTak, lustrzanką Nikon. Mam z nią zdjęcie na Instagramie :)
UsuńŚwietny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com