213. Owsiano-twarogowe crumble z czereśniami
03 lipca
Owsiano-twarogowe crumble śmietankowe z czereśniami i cukrem trzcinowym
Płatki owsiane górskie są źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B i witaminy E. Płatki owsiane górskie Sante zalecamy stosować jako dodatek do zup mlecznych, owocowych bądź warzywnych, a także używać ich do przyrządzania wielu innych potraw i deserów. Wyróżnia je szybkość przygotowania.
CRUMBLE TWAROGOWO-OWSIANE
/1 porcja/
Składniki:
Kruszonka:
35 g płatków owsianych górskich
35 g mąki owsianej
150 g twarogu typu klinek
łyżka masła
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku)
1/2 łyżeczki miodu
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego
szczypta sody oczyszczonej
Owoce:
350 g czereśni
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cynamon
cukier trzcinowy
Składniki na kruszonkę zagniatamy ręką i wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażalnika.
Czereśnie drylujemy, łączymy z mąką, cynamonem i cukrem.
Przekładamy do natłuszczonego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy, lekko studzimy i podajemy.
Smacznego!
25 komentarze
Swego czasu robiłam takie twarogowe crumble ;-) Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńNie chcę być niegrzeczna, ale to Pomorze miało lato już miesiąc temu, kiedy dolna część Polski kąpała się w strugach deszczu:p
OdpowiedzUsuńTeraz co drugi dzień lał deszcz w Zachodniopomorskiem ;/ Dziś dopiero poczułam lato :P
Usuńciekawe :) musi być pyszne, jednak ja wolę tradycyjne crumble. chociaż zapamiętam te Twoje na wypadek pustek w lodówce! :)
OdpowiedzUsuńJa lubię eksperymenty, tradycyjne przepisy mnie nudzą :)
UsuńPyszne kolorowe crumble , i te czeresienki. Ach..... :)
OdpowiedzUsuńjak ja kocham crumble z czereśniami!:D albo wiśniami, mniam ;p
OdpowiedzUsuńohoho ale to pięknie wyglada jak od Gesler
OdpowiedzUsuńTwoje śniadania zawszy wyglądają tak pysznie, że mimo, że jestem objedzona swoim śniadaniem z chęcią zjadłabym Twoje :D
OdpowiedzUsuńAle piękne :) Jestem pod wrażeniem tego, jak ładnie zawsze wyglądają Twoje śniadania! Ja gdy wstaję wygłodniała wrzucam tylko płatki do miski z mlekiem i chcę jak najszybciej jeść! U Ciebie to nie śniadanie tylko arcydzieło!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co zapiekane w małych naczynkach: )
OdpowiedzUsuńTakie analizy po otwarciu lodówki są najlepsze; D
I jak zwykle wyczarowałaś coś niezwykłego:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne coś tylko, że z jabłkiem :) Ale twoja wersja wydaję się równie interesująca i przepyszna.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńkocham crumble! a tutaj u Ciebie nie dość że twarogowe, to jeszcze z czereśniami!
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie składników... pychota!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Wygląda niesamowicie pysznie:D
OdpowiedzUsuńO tak, crumble trzeba zrobić :) Pysznie wygląda! Brakuje tylko zdjęcia Boryska :D
OdpowiedzUsuńTak szybko biega od samego rana, że nie jestem w stanie go uchwycić ;P Spróbuję jutro ;D
UsuńAle świetne! :D
OdpowiedzUsuńMniam<3
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane- niestety nie mogę zaakceptować;(
OdpowiedzUsuńMożna prosić o przepis?
OdpowiedzUsuńnie chcę być niegrzeczna, ale to najgorzej opisany "przepis" jaki znam :(( wypisałaś te składniki a nie napisałać co jest do czego, co z czym łączyć, czy mieszać lyzką/mikserem/ręką... wiem, że tobie przepis jest znajomy, ale osobie obcej i początkującej nie. jeśli już dzielisz się przepisem, to please, rób to po ludzku - krok po kroku :(
OdpowiedzUsuńTo widać mało widziałaś jeszcze w Internecie :)
UsuńSuche do suchych, mokre do mokrych, wszystko ugniatam ręką (słowo ugniatam chyba jasno wskazuje czym dokładnie? Nie słyszałam o ugniataniu mikserem albo łyżką :))... żadna filozofia ;-)
A przepisem dzieliłam się trzy lata temu, więc najwyraźniej nie zauważyłaś, że już od dawna inaczej formułuję sposób przygotowania. Pozdrawiam :)